Gasattack i Syrien fördöms av världen

Publicerad: 5 april kl 15:07

Minst 72 människor dog i en giftgasattack under tisdagen, där de flesta av offren är civila och minst 20 är barn. Hundratals personer blev skadade och när man försökt hjälpa dem så bombades sjukhuset där offren vårdades.

Gasattacken hände på tisdagsmorgonen i Khan Sheikhun, en stad i Idlibprovinsen i Syrien, vilket var ett område kontrollerat av rebeller som vill störta den syrianska regeringen. Senare på dagen kom även ett sjukhus där man tog hand om de människor som skadats av giftgasen att bli bombat och delar av byggnaden förstördes i attacken.

Uppgifter om hur många som dödats är osäkra, men det ska ha varit minst 72 personer som gick bort i giftgasattacken – och flera av dem är barn.

Terror utan svar

Man vet inte än vem det är som ligger bakom attackerna. FN har inte än hört något trovärdigt eller officiellt och det enda man vet är att den kemiska attacken ska ha kommit från luften via bomber. Den syriska regeringen och även ryska plan ska ha bombat i Idlib-området förut, men det har inte varit något kemiskt i detta förut.

Ryssland själva, som stöttar den syriska regeringen, förnekade att de skulle vara inblandade. istället presenterade de en idé att kemvapnerna fanns i en rebellbyggnad som råkade bli bombat. Dessa kemvapen skulle enligt det ryska försvarsdepartementet användas i inbördeskriget i Irak, men på grund av Rysslands länk med den syriska regeringen kan man inte vara säker på om uttalandet är sant.

Rebelledaren Hasan Haj Ali säger till nyhetsbyrån Reuters att Ryssland ljuger och att alla i Idlib kunde se flygplanet som släppte bomberna. Han säger också att ingen av de olika rebellrupperna ens kan skapa egna kemiska vapen eftersom de inte har platser där man kan tillverka vapen.

Problematisk attack

Användningen av kemiska vapen ses som ett allvarligt krigsbrott och under 1993 togs en överenskommelse fram där man lovade att inte använde dessa hemska vapen. Nästan hela världens länder har skrivit på denna konvention, däribland Syrien och Ryssland. Syrien skickade ett brev till FN:s generalsekreterare först 2013 som sa att de skulle kunna bli tillagda till denna överenskommelse. 

Händelsen fördöms av hela världen. Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger att "uppgifterna väcker avsky". Frankrikes president François Hollande anklagar den syriska regimen och kallar händelsen för en massaker. Även USA skyller på dem och kallar regimen för avskyvärd, men tycker att de själva inte redo att tala om nästa steg i den utdragna Syrienfrågan. 

Carl Agenäs Reporter
TT

Mer från Läget!

Senaste Läget

Nyheter

Liv och lust

Sport

Nöje

Minuten

Dagen i historien

Läget listar

Dagens stil

Tipsa Läget

Om världen

Nöje

Sport

Liv och lust