5 tips till dig som ska tågluffa i Europa i sommar

Publicerad: 24 maj kl 11:10

Det börjar bli dags för sommarens tågluff! Läget ger dig 5 tips som kan göra din resa billigare och roligare.

Köp ett interrail-kort
Det billigaste och enklaste sättet att resa runt på är med ett interrail-kort. Ett interrail-kort gör att du får nästan obegränsat med resor med de flesta snabbtågen i Europa. Kortet kan användas i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Schweiz, Österrike, Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Tjeckien, Slovakien, Polen, Ungern, Rumänien, Slovenien, Kroatien, Grekland, Turkiet och Finland, med flera.

Du kan välja mellan två olika kort. Ett som du kan resa alla dagar under en period om 15 dagar, 22 dagar eller en månad med. Ett som gäller i fem valfria resdagar under en period på 15 dagar, eller sju till femton valfria resdagar inom en månad. Ska du resa under en längre tid kan du alltid skaffa ett nytt kort. De säljs i alla länder som använder sig av interrail-korten.

Vill du lämna resan öppen för nya planer är det första kortet bäst, då kan resa runt hur mycket du vill utan att behöva spara på resdagarna. Det andra kortet passar bättre om du har planerat resan i detalj och vet exakt hur många resdagar du kommer att behöva.

Planera för spontanitet
Det är svårt att planera hela resan. Saker kan dyka upp på vägen som kan spräcka utgångsplanen. Det kan handla om att du träffar människor på vägen som du börjar umgås med, men som ska åka någon annan stans än var du ska. Då kan det kännas kul att kunna ändra på planerna och hänga med det nya gänget. Du kan också bli sjuk och tvingas stanna på en plats längre än vad du hade tänkt från början. Då kan det bli besvärligt om du har bokat in resa och hotell på en ny plats som du inte kan ta dig till.

Ett lätt sätt att öppna upp för spontanitet på är genom att välja ut några viktiga resmål, men att lämna mycket tid öppen. Det är ingen idé att försöka beta av alla länder i Europa, då hinner du knappt uppleva någonting och så utsätter du dig själv för onödig stress. Det viktigaste med resan är upplevelserna och att ha kul.

Åk många – bo billigt
Åker du med många andra så kan ni bo i sovsalar tillsammans. En plats i en sovsal på ett hostell är ofta billigare än att bo på hotell eller i ett rum på ett hostell. Det kan kännas läskigt att åka ensam och bo i sovsalar, då det är svårt att hålla koll på de andra som bor i rummet, men om du åker med flera kompisar så slipper du oroa dig – då känner du de andra som är där. 

Packa lätt
Det bästa sättet att packa effektivt på är genom att skaffa sig en stor ryggsäck och försöka att ta med sig så lite som möjligt. Det finns få saker som är så jobbigt som att bära runt på en tung väska när det är varmt ute och du är på väg från ett tåg till nästa boendet. Ta med så få kläder som möjligt och packa med dig handtvättmedel så att du kan tvätta i handfat. Det är billigt, enkelt och tar upp mindre plats än tre extra tröjor. 

Du kommer antagligen vilja köpa med dig souvenirer på vägen, men försök att inte köpa med dig för mycket då sakerna kommer att väga tungt i ryggsäcken. Att ta många bilder och skriva dagbok under resan är ett bra sätt att skaffa sig minnen på som knappt väger någonting.

Det är okej när saker skiter sig
Det är bra att vara förberedd på att saker kan gå snett. Du kan hamna i bråk med de du åker med, missa ett tåg eller komma till en stad där alla hostell och hotell är uppbokade. Det viktiga när saker inte blir som man tänkt sig är att inte låta det tynga ner en. Det är en del av resan att behöva lösa olika problem som dyker upp. I efterhand kan det vara just de svåra ögonblicken som man minns och har lärt sig något av.

Men det är också okej att i stunden känna att allting suger, så länge det finns i bakhuvudet att saker kommer att bli bättre.
 

sofia
Sofia Clason Reporter
Källor: Interrail.se / Backpacking.se / tagluffaieuropa.se

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar