Aborter minskar bland unga

Publicerad: 23 maj kl 13:31

Förra året gjorde tonåringar nästan hälften så många aborter som för tio år sedan. Och de fortsätter att minska.

Bland 15 till 19-åringar har antalet aborter minskat med 47 procent sedan 2006, enligt Socialstyrelsen År 2016 gjordes det cirka 13 aborter per tusen kvinnor mellan 15-19 år. Tio år tidigare gjordes det 25 aborter per tusen kvinnor mellan 15-19 år.

Man tror att minskningen beror på fler och mer utvecklade preventivmedel som är billigare än för vuxna. Det gör att fler unga har säkrare sex.
 

Abort i Sverige

I Sverige har vi fri abort enligt lag. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte och du har rätt att ändra dig när som helst innan aborten.

Det spelar ingen roll vilken orsak som ligger bakom beslutet, alla har lika mycket rätt till abort. Oavsett skäl och oavsett om abortbeslutet känns lätt eller svårt kan det vara bra att få samtalsstöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som varit delaktig till graviditeten.

Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en mindre operation.

En abort utan komplikationer, alltså att allt går som det ska, gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden, vilket är en vanlig myt.

Källa: 1177 Vårdguiden

Annie Sääf Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar