Appen vet när du kan bli gravid

Publicerad: 21 april kl 14:52

Det finns många alternativ för de som vill skydda sig från graviditet, men de allra flesta preventivmedel innehåller hormoner. Nyligen blev en app klassad som preventivmedel - Läget tog reda på hur den fungerar och pratade med Alma som testat den.

De allra flesta preventivmedlen innehåller hormoner som kan påverka kroppen på något vis. Nya studier visar att det finns kopplingar mellan till till exempel p-piller och depression bland ungdomar. Flera studier visar också att risken för bröstcancer och cellförändringar (som kan leda till cancer) i livmoderhalsen ökar om man använder p-piller, p-plåster och p-ring.

Missnöjet ledde till innovation
Det har funnits en stor efterfrågan på preventivmedel som är hormonfria, kondom och pessar är populära metoder men nu har världens första så kallade p-dator blivit certifierat som preventivmedel av den tyska organisationen Tüv Süd. Appen heter Natural Cycles och grundades av det svenska paret Elina Berglund och Raoul Scherwitzl som båda är forskare inom fysik. De var missnöjda med de preventivmedel som fanns på marknaden och lanserade appen 2014.

Hur fungerar den?
Du mäter din temperatur varje morgon direkt när du vaknar med hjälp av en speciell termometer som är kopplad till appen. Med hjälp av din temperatur kan appen räkna ut om du är fertil (fertil = perioden då du kan bli gravid), om det finns risk för att du är fertil - eller om det inte finns någon risk. Finns det ingen risk går det bra att ligga på som vanligt - då ger appen en grön markering, om appen däremot markerar dagen som röd ska du använda kondom eller pessar.

Alma berättar
Läget snackade med Alma, 22 år, som har använt både p-dator och andra preventivmedel. Bland annat p-piller (i fem år), minipiller och hormonspiral. Hon berättar att hon hade extrema humörsvängningar när hon tog p-piller och att ingen berättade om biverkningarna när hon skaffade det som 15-åring. När hon slutade ta p-piller mådde Alma jättedåligt och hon berättar att flera av hennes kompisar upplevde samma sak: Under några månader hade de svårt att klara av vardagen, fick sömnproblem och var psykiskt instabila. Sedan tog det 10 månader innan mensen kom tillbaks - men sedan började hon känna sig som sig själv igen. 

När Alma var 20 år började hon använda Natural Cycles (p-dator). Hennes första intryck av appen var att den var smidig, lätt att förstå och att det var positivt att den var hormonfri. Hon säger dock att det inte passade henne vid tiden eftersom hon inte hade den struktur i vardagen som behövdes. Det är viktigt att temperaturen mäts vid samma tidpunkt varje dag - annars kan appen inte vara säker och visar rött, Almas app visade rött så ofta att den inte var till mycket hjälp.

Efter tre månader blev Alma gravid och hon beslöt sig för att sluta med appen.
Till unga vill hon säga att appen kan vara ett bra preventivmedel om man är en strukturerad person.

- Appen fungerar säkert jättebra om man har ett strukturerat liv och är en person som är duktig på att ha rutiner. Men tänk på att vara noggrann med att använda kondom under de rödmarkerade dagarna.

Emma Löf Hagström Reporter
Siri Lallerstedt Reporter
Källor: Läkemedelsverket, Natural Cycles

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar