Caroline är au pair i Karibien

Publicerad: 26 maj kl 12:13

Drömmer du redan om livet efter studenten? Kanske vill du komma iväg snabbt, lära dig ett nytt språk, träffa spännande människor och lära dig ett annat lands kultur, samtidigt som du arbetar? Caroline Blomdahl, 20, valde att lämna Sverige för att arbeta som au pair.

Efter att hon hittat en annons i en Facebookgrupp lämnade Caroline Blomdahl, då 19 år, Sverige. Idag bor hon och arbetar som au pair på ön St Barthélemy i Västindien.

– När jag såg annonsen tänkte jag att det kunde vara roligt att testa och jag kände att jag hade ångrat mig om jag inte sökte. Att arbeta som au pair är en rolig möjlighet för unga att kunna se lite av världen samtidigt som vi har jobb och boende i ett! säger Caroline.

När man arbetar som au pair jobbar man med att ta hand om barnen i en familj. Ofta bor man hemma hos familjen och får betalt per månad. Caroline tar hand om treåriga Mathilda och bor i en separat del av huset.

– Vissa kan kanske tycka att det är lite jobbigt att bo på sin arbetsplats, men det stör inte mig särskilt mycket.

Hur dagarna ser ut varierar beroende på åldern på de barn som man tar hand om. Vissa au pairer är lediga under dagarna när barnen går i skolan, men eftersom Mathilda fortfarande är liten är Caroline med henne hela dagarna.

– En vanlig dag börjar med att vi äter frukost tillsammans vid halv åtta. Efter det går vi oftast ut innan solen har hunnit bli för stark. Då går vi antingen till stranden eller poolen, eller leker i parken. När vi kommer tillbaka fortsätter vi att leka hemma. Mathilda sover ofta på eftermiddagarna och hennes mamma kommer hem vid fem.

Det är inte ovanligt att en familj väljer att ha au pair för att barnen ska lära sig eller bli bättre på ett språk. I Carolines familj är mamman halvsvensk och därför är hennes främsta uppgift att prata svenska med Mathilda.

– Det är så roligt att se hur hon utvecklas och lär sig saker hela tiden! När jag kom till ön kunde Mathilda bara säga några enstaka ord och nu pratar hon hela tiden, både på svenska och franska. Det bästa med att vara au pair är nog att jag få ta hand om en så intelligent, söt och godhjärtad liten flicka.

St Barthélemy, som under under nästan 100 år var en svensk koloni, tillhör ögruppen Små Antillerna. På de 24 numer franska kvadratkilometerna är Sverige fortfarande ständigt närvarande. För att komma till ön måste du landa på flygplatsen Gustav III eller anlända med båt till huvudstaden Gustavia. Väl där kan du promenera på både Drottninggatan och Kungsgatan och svenska flaggor vajar lite överallt.

– Det väldigt roligt att bo på en ö med en en svensk historia, även om mycket i historien involverade otrevliga saker, som till exempel slavhandel. Det finns många hus och ruiner från kolonialtiden vilket är spännande att se.

Caroline är övertygad om att de saker som hon har lärt sig och fått vara med om under sin tid som au pair kommer att hjälpa henne i framtiden.     

– De kontakter, språkfärdigheter och den arbetslivserfarenhet som jag har fått av att bo och arbeta utomlands kommer absolut att vara till hjälp för mig i framtiden! Det är en fantastisk upplevelse att vara au pair och se hur ett barn utvecklas, samtidigt som jag har lärt känna många nya människor och vuxit som person. 

Om man vill bli au pair finns det ett flertal hemsidor och forum på Internet där du både kan läsa mer om hur det är att vara au pair och även hitta den rätta familjen för just dig.  

Sophie Wichmann Reporter

Carolines bästa tips till en framtida au pair

1. Första mötet med familjen är viktigt! Visa att du är intresserad av familjen och ta gärna med en present till barnen!


2. Det är viktigt att du känner dig bekväm med familjen. Det är inte värt att stanna hos dem om du inte trivs. Det ska vara roligt och berikande att vara au pair och det är viktigt att må bra i det du gör! 


3. Ta vara på din tid som au pair! Se till att göra så mycket som du kan av platsen som du är på. Njut!

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar