- Desto tidigare man tar steget desto tidigare kan man återhämta sig

Publicerad: 26 maj kl 15:34
Tjejen på bilden har inget med artikeln att göra.

Den 2 juni är det Ätstörningsdagen (World Eating Disorder Action Day). Många som lider av en ätstörning är normal- eller överviktiga enligt Frisk och Fri, riksföreningen för ätstörningar. Det behöver inte synas utanpå om man har en problematisk relation till mat.

Att ha en ätstörning definieras inte av ens kropps storlek utan hur man tänker och förhåller sig till mat. Det innebär att man kan blir upptagen av tankar på mat, sitt ätande och ibland sitt utseende. Många som lider av en ätstörning är normal- eller överviktiga enligt Frisk och Fri, riksföreningen för ätstörningar. En ätstörning påverkar hela ens liv och är en allvarlig sjukdom. Men det går att bli både frisk och fri från tankar.

Vad kan jag göra som kompis?

Stefanie Nold från Frisk och Fri tycker att man ska prata med ens kompis om man tror att hen har problem med mat. Man ska tänka på att inte vara dömande och vara tydlig med vad du som kompis upplever. Lyft hur kompisen mår och var noga med att lyssna.

- Tänk på att kompisen kan vara i försvarsläge och kan bli arg eller ledsen när du tar upp ämnet ätstörningar, men det är inte ditt fel! Det kan vara svårt i början att inse att man har ett problem. Om kompisen inte lyssnar ska man prata med en vuxen som man litar på.

Det är även viktigt att man själv hittar eget stöd i situationen tycker Nold.

- Du ska även vara tydlig med att kompisen borde skaffa stöd, du som kompis ska inte bli terapeut. Sök själv stöd om du känner att du behöver det.

Vad kan jag göra om jag själv känner att jag har problem med mat?

Om man själv känner att man har problem med mat är det viktigt att prata med någon, helst en vuxen man har förtroende för. På skolan kan elevhälsan hjälpa men man kan även kontakta ungdomsmottagningen eller vården. Om man inte känner att man vill prata med sina föräldrar är det viktigt att man pratar med en vuxen man har förtroende för.

- Man ska inte tänka att “jag är inte sjuk nog”, att andra har det värre. Desto tidigare man tar steget desto tidigare kan man återhämta sig och få stöd. Det är viktigt att ta det första steget och prata med någon.

Alla i alla åldrar kan drabbas av en ätstörning men rent statistiskt ses unga som en riskgrupp säger Nold.

- Det är olika faktorer som spelar in; att det är stor press i skolan, förändringar både i livet och med kroppen och så har det att göra med självkänsla. Det är en blandning av det biologiska och det sociala som triggar.

Johanna sa hej då till sin ätstörning

Johanna Jacobsson, 22, blev diagnostiserad med Anorexia när hon var 13 år. Idag är hon frisk och fri från ohälsosamma tankar om mat.

- Man ska aldrig hymla om att man en gång har varit sjuk; det är lätt att falla tillbaka, det är lätt att få tillbaka tankarna. Men jag har tack vare rehabilitering och psykologsamtal fått verktyg som hjälper mig att ta mig igenom de ännu tuffare dagarna. Det är klart att det är jobbigt men det hjälper.

Här kan du se hela intervjun med Johanna.

 

jag
Amanda Tosto Reporter

Om du vill prata med någon

Du kan ringa Frisk och Fri på deras stödtelefon. Telefonnummer och tider hittar du här

Du kan även chatta med någon på Frisk och Fri. Tider hittar du här.

Ring Bris på 116 111. De har öppet varje dag 14- 21. Där kan du prata med en vuxen. Du kan även chatta på deras hemsida här.

Man kan kontakta sin ungdomsmottagning. Klicka här för att hitta en mottagning nära dig.


 

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar