Färga håret – kan öka risken för cancer och allergi

Publicerad: 22 maj kl 16:12

Gillar du att färga håret? Då kan det vara dags att se över vilken slags hårfärg du använder. Annars kan ordspråket ”vill du vara fin får du lida pin” bli en alldeles för verklig vardag.

En undersökning gjord av två studenter på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm visar att färgtoningar i knalliga färger innehåller ämnen som kan vara både cancer- och allergiframkallande, uppger TT.

Studenterna bakom studien har undersökt sex märken på hårfärg och totalt 113 produkter med olika hårfärgstoningar som tvättas ut efter åtta eller tolv tvättar.

Det visade sig att alla märken innehöll ett ämne som kan vara cancerframkallande och många produkter innehöll allergiframkallande parfym- och konserveringsämnen.

Yolanda Hedberg som är studenternas handledare vid Centrum för arbets- och miljömedicin på KTH skriver i ett pressmeddelande att ”Den som väljer att färga håret gult eller grönt löper lägst risk att råka ut för en produkt som innehåller allergiframkallande hårfärgämnen, medan vanliga färger som brun och svart alltid innehåller minst ett allergiframkallande hårfärgämne.”

Även om det står på hårfärgen att den är ”naturlig” så kan den innehålla allergiframkallande ämnen. Alltså är det bäst att välja en gul eller grön frisyr om man vill vara på den säkra sidan.
 

sofia
Sofia Clason Reporter
TT

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar