Fem egenskaper för att lyckas!

Publicerad: 12 april kl 09:56

Enligt ny forskning behövs endast fem egenskaper för att lyckas i livet. Ju fler man har, desto bättre. Men vilka är de och vad innebär det att lyckas?

Att “lyckas” är inte helt säkert vad det innebär, men enligt forskare vid University College London är svaret närmare än vad man tror. Det handlar i stort om fem egenskaper, vilka tros leda till god hälsa, en stor vänskapskrets och bra ekonomi.

Enligt studien är egenskaper som emotionell stabilitet, beslutsamhet, självkontroll, optimism och ansvarsfullhet de karaktärsdrag som ska leda till att man lyckas i livet. I studien intervjuades 8 000 män och kvinnor i 50- eller 60-årsåldern. Alla hade följts under elva år i English Longitudinal Study of Ageing.

De studiepersoner som visade upp alla eller flera av dessa egenskaper mådde mycket bättre än resterande personer. Förutom färre depressioner och kroniska sjukdomar hade de bättre ekonomi och ett mer välfungerande socialt liv.

Endast tre procent av de som fick höga poäng för alla fem egenskaper visade symtom på svår depression, jämfört med 22 procent av de som fick låga poäng. Studien visade även att det inget av karaktärsdragen var viktigare än någon annat.  

Mathilda Ekdahl Reporter
TT

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar