Fruktfobi

Publicerad: 26 maj kl 15:09

Clowner, sprutor och spindlar kommer ofta på tal i samband med fobier. Men det finns en lång rad fobier som du kanske aldrig har hört om. Elin har fobi för frukt.

Visste du att man kan vara rädd för siffran 666, att gå och påven? Man kan vara rädd för precis allt, det är faktiskt en fobi, Panfobi. Det finns över 400 olika typer av fobier som psykologer känner till idag. Självklart finns det en fobi för att ha fobier också. Phobofobi.

Elin Sätterman är i de allra flesta fall en samlad person. Hon kissar inte på sig av clowner, klättrar inte på väggarna för en spindel och svimmar inte till synen av blod. Men sätt dig bredvid henne och ta fram en banan så börjar hon snabbt att skruva på sig.

— De som vet om att jag tycker att det är obehagligt tycker ju att det är skitkul att käka en banan jämte liksom. Jag får titta åt ett annat håll. Och sen är det lukten, säger hon och rynkar på näsan.

Smoothies, juicer, fruktsallad eller en kall sorbet, det är något av det värsta Elin tänka sig. I alla fall om de innehåller någon av tre fasansfulla frukter. Hon har en okontrollerad rädsla för äpplen, banan och vindruvor. Det verkar inte finnas något direkt samband, inget hon kan komma på i alla fall. Snarare en slump.

— Det är en känsla av att det är typ ofräscht. Jag får typ känslan av att någon skulle dra naglarna längs den svarta tavlan, den äckliga känslan typ.

— Alltså jag vet ju själv hur ologiskt det är och att det låter så jävla konstigt men det är inte rationellt liksom. Jag fattar ju att man kan vara rädd för såhär spindlar, eller höjder, eller allt sånt.

Elin har svårt att minnas en exakt händelse eller ett trauma som har gjort obehagskänslan. Hon vet att hon gottade sig i de söta frukterna som barn. Kanske är det någonting som har hänt på en av fruktstunderna på förskolan.

— Jag kan tänka tillbaka på typ när man satt på dagis och hade fruktstund och de delade så man fick en halv banan. Alltså det är typ det äckligaste jag vet, säger hon och skrattar med äcklad min. Jag tror att det är mycket det att många har tagit i frukten.

— Alltså det är ju så jävla weird. Folk tittar ju på mig som att jag är helt dum i huvudet liksom för att jag tycker att det är obehagligt.

Elin tar ganska lätt på sin fobi, det är inget som styr hennes liv säger hon och de sneda blickarna kan hon ta med ro.

Annie Sääf Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar