Han spenderar sitt utbytesår i Stockholm

Publicerad: 25 april kl 11:19

Många väljer att spendera ett av sina gymnasieår i ett annat land, ett år som utbytesstudent helt enkelt. Flera drömmer om High school i USA eller en pampig skola i London. Något mer ovanligt är det kanske att välja lilla Sverige. Läget har träffat turkiska Erdem Gülçin som spenderar sitt utbytesår i Stockholm.

Erdem Gülçin bor egentligen i den turkiska staden Istanbul men redan för nio år sedan drömde han om att spendera ett år utomlands under sin gymnasietid. När han var 17 år kom han äntligen iväg. Hans syster hade varit ett år i USA men Erdem ville uppleva något annorlunda. Med ett stort intresse för teknik var han därför fast besluten om att det var Europa som gällde. Men Sverige stod inte högst på listan.

– Sverige var faktiskt mitt fjärdehandsval. Jag ville hellre åka till Tyskland, Schweiz eller Österrike, någonstans där de pratade tyska. Tysktalande länder är ofta bra på teknik, säger Erdem.

När Erdem fick beskedet om att det var Sverige som gällde var han ändå glad. Han visste inte så mycket om Sverige men han visste i alla fall att det var ett välutvecklat land.

– Först blev jag chockad, jag var så inställd på Tyskland. Men sen blev jag taggad. I Turkiet har vi en väldigt ”drömmig” bild av att bo i Sverige. Vi ser aldrig något dåligt om Sverige på nyheterna och det ligget långt från Mellanöstern, därför kändes det tryggt.

Erdems bild förändrades lite när han väl kom hit. Alla var inte blonda och blåögda som han först trodde, och svenskarna var väldigt blyga.

– Det var svårt att få vänner i början. Alla hade sina egna gäng och det var inte lätt att komma in i gruppen. Jag kom tre veckor för sent också på grund på problem med uppehållstillståndet så när jag väl kom hade alla redan hunnit komma in i rutinerna på skolan.

På grund av den sena ankomsten missade Erdem också ankomstlägret med alla andra utbytesstudenter i samma organisation. Han blev såklart arg och ledsen men trots missen är hans närmsta vänner nu andra utbytesstudenter.

– Vi förstår varandra och kan prata om våra upplevelser. Jag tror att det är svårt för andra att första hur det känns att vara iväg såhär. Ibland när jag inte har något att göra efter skolan så tänker jag ”Shit, jag är i Sverige, jag måste ju vara dum som åkte hit själv”. Medan andra dagar är jätteroliga. Andra utbytesstudenter känner likadant, det är skönt.

Eftersom Turkiet är ett muslimskt land så firar Erdem i vanliga fall inte jul. Men här fick han uppleva både presenter, julbord på Gröna Lund och Kalle Anka.

– Julen var verkligen jättekul. Jag är inte så kräsen så julbordet passade mig, jag fick prova alla möjliga sorters maträtter, det var riktigt coolt.

För Erdem är upplevelsen av ett helt nytt land viktigare än själva skolan. Hälften av hans lektioner är på svenska och hälften är på engelska. Men han slipper läxorna och behöver inte göra några prov.

– Jag hade bara kunnat sitta och surfa på datorn på lektionerna men oftast lyssnar jag faktiskt, jag förstår det mesta av svenskan nu också. Men jag saknar inte läxorna, jag är ganska lat så det passar mig bra.

Nu har Erdem snart varit i Sverige i åtta månader, och han erkänner att han faktiskt älskar landet.

– Jag älskar hela samhället. Alla här får mycket mer rättvisa förutsättningar än vad vi får i Turkiet, där hjälper samhället bara dem rika. Här är alla så snälla och har förståelse för varandra, det är häftigt att se. Så är det inte alls i Turkiet. Vi är inte lika enade som Sverige är och håller inte ihop lika mycket.

Den tredje juli är det dags för Erdem att åka tillbaka till Istanbul. Men först ska han hinna med midsommar och förhoppningsvis ett besök i Malmö och Köpenhamn. När han väl kommer hem så finns det en sak utöver sin familj och sin hund som han verkligen saknat.

– Kebab, det ska bli så gott att få äta riktig kebab igen, säger han och skrattar.
 

Vendela Axelsson Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar