Hjälp! Jag har PMDS

Publicerad: 7 april kl 14:33

Lugn, det är ingen fara. Fler känner samma, som att hela världen går sönder varje månad. Inte bara i några dagar som de flesta, utan i flera veckor. Fler än du har PMDS.

Vad är PMDS?
PMDS är en starkare sorts PMS. PMS får du innan du ska ha mens, och det kan ske på olika sätt. Vissa blir supersugna på choklad, andra blir lätt irriterade och några kan bli väldigt ledsna. Har du PMDS påverkar dig PMS så mycket att du får det svårt att hantera livet. Det kan bli omöjligt att gå upp ur sängen, och du kan bli väldigt arg eller djupt deprimerad. 

Hur vanligt är det med PMDS?
Ungefär fyra procent av alla kvinnor sägs få PMDS, men det säger inte så mycket. I själva verket går det inte att veta hur många som lever med PMDS, för att det forskas väldigt lite om det. Det finns till exempel inga speciella mediciner för att behandla PMDS, utan läkare ordinerar andra sorters mediciner, till exempel p-piller och antidepressiv medicin, som de märkt kan linda vissa av problemen som PMDS skapar. Dessa mediciner för med sig stora biverkningar, och är inte att rekommendera för kvinnor under 18. 

Lindring
Många upplever att den bästa hjälpen mot PMDS är yoga, mindfullness och meditation. Träning sägs också vara den bästa hjälpen, men det kan vara svårt att träna under PMDS-perioden innan mens.

Ont i kroppen
PMDS kan göra att du lägger på dig vikt i vatten, får svullna leder, migrän, extrem spänningshuvudvärk, magont, eller blir väldigt hungrig oftare än vanligt. Det finns inga mediciner som botar den här typen av symptom, men ofta kan de vara lika svåra att hantera som psykisk ohälsa.

Andra om PMDS
”Jag får så ont ibland att jag knappt kan gå. Det samlas vatten kring min mage, och jag går upp och ner tre kilo i vikt var och varannan vecka. Det är vidrigt, och att se gravid ut som sextonåring för att magen är så svullen är hemskt.”

”Ibland vet jag vad jag ska ta mig till. Jag vaknar på morgonen och kan inte ta mig upp ur sängen. Även om jag var helt vanlig och glad igår, kan jag sänkas helt nästa dag. När jag blir extra hungrig får jag panik, för då vet jag att jag har ägglossning. Då börjar det, och jag får sjukanmäla mig från skolan.”

”Att fortsätta såhär… Jag vet inte om jag kommer att orka ha så här ont hela livet. Jag längtar tills någon kommer på en lösning som faktiskt fungerar, för jag vill verkligen inte äta antidepressiva mediciner. Jag är inte deprimerad, jag har PMS.”

Misstänker du att du har PMDS uppmuntrar vi dig att kontakta barnmorskorna på din lokala ungdomsmottagning, eller att gå till din husläkare. Skriv dagbok, och skriv hur du mår varje dag och vilka känslor du känner. Viktigast av allt: stå på dig! Alla läkare vet inte vad PMS och PMDS är. Vet att du har rätt, även om du får höra att du "bara är deprimerad". Du har PMDS och du har rätt att få hjälp.

Tua Malmberg
Tua Malmberg Reporter
Källa: PMS-förbundet / UMO

Mer om PMS och PMDS

Symtom på PMS och PMDS
Om man har PMS eller PMDS är det vanligt att man dagarna för mens:

  • känner sig orolig och ångestfylld
  • får snabba humörsvängningar
  • lätt börjar gråta
  • känner mindre lust att hitta på saker
  • känner sig trött och får mindre energi
  • får svårare att sova
  • blir svullen i kroppen och särskilt över magen
  • känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma
  • får huvudvärk
  • blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

Mer info: http://www.umo.se/Kroppen/Mens/PMS-och-PMDS/

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar