Må bättre med lantliv

Publicerad: 23 maj kl 08:56

Orolig för att dina föräldrar släpar med dig till lantstället i sommar? Trots att du kanske inte har lika nära till alla bekvämligheter som om du vore i staden, så finns det flera fördelar med livet på landet.

Den första fördelen är att vi faktiskt mår bättre psykiskt av att vara på landsbygden, om man ska tro den tysk-kanadensiska studien där man tittat närmare på hur hjärnan reagerar på stress beroende på om man är uppvuxen på landet eller i storstad. Där såg man signifikant skillnad på grupperna och den vars försökspersoner hade vuxit upp på landet tålde stress bättre. 

Sen har vi den gamla godingen – den friska luften. Stadens alla föroreningar påverkar hälsan långsiktigt och i och med att man oundvikligen är beroende av syre så kan man inte heller undvika att andas. Därför mår man faktiskt bättre av att vara på landet, förutsatt att man vistas utomhus.

En annan fördel kan vara att du faktiskt har möjlighet att distribuera din tid mer fritt utan stadens alla distraktioner. Är det inte dags att läsa boken som du påbörjade för flera månader sedan? Eller få utlopp för din kreativa ådra och måla, sjung eller skapa något? Att skapa något gör att vi känner att vår tid är meningsfull och får oss att må bra. Det finns inget som säger att du inte kan göra detta hemma, men å andra sidan brukar vi leva så inrutat att vi sällan tar oss för att starta nya projekt på hemmaplan. En nystart på lantstället kan vara perfekt då.

Närheten till djur har även visat sig ha positiva effekter – om man gillar dem. Studier visar att må bra-hormonet oxytocin utsöndras när vi klappar ett djur vi tycker om. Det är samma hormon som utsöndras när vi får massage, till exempel.

Självklart är inte allt guld och gröna skogar, utan avstånd och otillgänglighet är nackdelarna med att åka ut långt på landet. Tiden där kan däremot bli väldigt trevlig och ett sätt att ladda upp batterierna, om man kan lägga ifrån sig telefonen och datorn och faktiskt njuta av fördelarna som finns.
 

Hilda Djupenström Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar