Mensrelaterade problem och sjukdomar

Publicerad: 19 april kl 10:08

Mens är någonting tjejer med livmoder får en gång i månaden i cirka fyrtio år, från könsmogen ålder till klimakteriet. I snitt har tjejer alltså mens närmare 500 gånger! Det finns en hel del mensrealterade problem och sjukdomar man kan drabbas av, och att vara medveten om dessa gör det lättare att veta om och när man kan och bör söka hjälp.

Den första mensen inträffar i samband med puberteten, och är ett tecken på att kroppen är biologiskt redo för att bära ett barn. Vanligtvis sker detta när man är 12-13 år, men både tidigare och senare förekommer. Har man inte fått sin första mens när man fyllt 16 kan det dock vara klokt att kontakta en läkare för att försäkra sig om att allting står rätt till. Sedan har man mens hela vägen fram till klimakteriet, alltså den tid i livet då mensen upphör, vanligtvis inträffar detta någon gång i 50-årsåldern. Mens är ett tecken på friskhet och att man kan bli med barn, men mens är inte alltid enkelt. Vissa drabbas av mensvärk, andra av PMDS eller endometrios. Men vad innebär då allt detta?

Mensvärk
Under mitten av menscykeln har man ägglossning, då blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Vanligtvis sker dock ingen befruktning och livmodern gör sig av med slemhinnan, då den inte kommer att behövas. För att göra sig av med slemhinnan drar livmodern ihop sig. Det är dessa sammandragningar som orsakar mensvärk. För livmodern att dra ihop sig kärvs hormoner som kallas prostaglandiner. Ju mer av dessa hormoner man har i kroppen, desto större är risken att drabbas av mensvärk. Att man kan få ont i ryggen, låren och ljumskarna under mensvärken beror på att det finns väldigt mycket nerver runt livmodern, som påverkas av muskelsammandragningarna.

Oregelbunden eller utebliven mens
Under de första åren är det relativt vanligt att mensen är oregelbunden. Det beror på att kroppen vänjer sig. Oftast korrigeras cykeln efter några år så att mensen kommer ungefär samma tid varje månad. Vissa har dock alltid oregelbunden mens, det är helt ofarligt men kan upplevas besvärligt.

Utebliven mens kan bero på flera saker, och behöver inte nödvändigtvis bero på graviditet. Det händer de flesta att mensen någon gång hoppar över en månad eller två. Om mensen uteblir och man har anledning att tro att man kanske är gravid bör man ta ett graviditetstest för säkerhets skull. Graviditetstest går att genomföra själv med hjälp av tester som man kan köpa på apoteket. Om man vill ha hjälp kan man söka upp sin närmaste ungdomsmottagning, där det dessutom oftast är gratis att testa sig. Om mensen försvinner under en längre period kan det bero på att man mår väldigt dåligt, tränar hårt eller har någon sjukdom, exempelvis endometrios. Då kan det vara dags att kontakta en läkare för att reda ut hur det ligger till.

Endometrios
Omkring 10% av alla tjejer har endometrios, många utan att de fått en diagnos eller ens är medvetna om det. Endometrios innebär att man har livmoderslemhinna på fler ställen än inuti livmodern, något som ofta orsakar inflammation. Man kan ha endometrios lite var som helst i kroppen, men vanligast är att på utsidan av livmodern, på äggstockarna, bukhinnan eller tarmarna. Om man har Endometrios det vanligt att man känner sig allmänt sjuk, trött och illamående, och har väldigt ont i samband med mensen. Man kan även uppleva smärta i korsryggen och nedre delen av magen. Det finns fler olika behandling för endometrios, vanligast är en kombination av smärtstillande och hormonbehandling (exempelvis p-piller).

PMS och PMDS
PMS är ett samlingsbegrepp för de fysiska och psykiska symptom som kan uppträda dagarna innan mensen. Symptomen innefattar bland annat huvudvärk, ömmande bröst, irritabilitet, och nedstämdhet. Vilka symtom man upplever varierar från person till person.

PMDS är en svårare form av PMS. Det finns inget symptom som är specifikt för PMDS utan många av de symtom man kan uppleva vid PMDS är också symptom för ångest- och depressionssjukdomar. Exempel på symptom är ångest, oro, koncentrationssvårigheter och trötthet. Skillnaden mellan PDMS och depression är att PDMS förekommer dagarna innan mensen medan depression varar under en längre tid. Idag finns det flera sätt att behandla PMDS, exempelvis med hjälp av hormonbehandling eller medicinering.

PCOS
PCOS (polycytisk ovarialsyndrom) är den vanligaste hormonrubbningen hos tjejer i barnafödande ålder. Alla tjejer har små äggblåsor på äggstockarna, vilka har som uppgift att skapa könshormonet östrogen. Vissa människor har fler äggblåsor än andra. Har man väldigt många kallas det att man har polycytiska ovarial, PCO. Om man har väldigt många äggblåsor och samtidigt har väldigt höga halter av könshormonet testosteron kan man lida av PCOS. Symptomen för PCOS kan se lite olika ut för alla men man har ofta väldigt gles eller ingen mens. Oregelbunden eller utebliven mens beror inte på att man inte har några ägg, utan på att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för en ägglossning. Eftersom ägglossning sker mer sällan för de som lider av PCOS, kan de ha svårare än andra att skaffa barn. Till följd av de höga nivåerna av testosteron är det också vanligt med ökad hårväxt, acne och svårigheter att hålla vikten. Behandlingen av PCOS beror på vilka symptom man lider av, men oftast får man hormonbehandling för att hålla nere nivåerna av testosteron. Om man har väldigt gles mens kan man få medicin som gör mensen mer regelbunden.

Drabbad?
Man ska inte behöva gå runt och ha ont eller må dåligt bara för att man har mens, man har rätt att få hjälp. Om upplever stora problem med PMS eller misstänker att du lider av PMDS, endometrios eller PCOS så rekommenderar vi att du kontakta din vårdcentral eller närmaste ungdomsmottagning. Om det känns jobbigt eller svårt kan du alltid prata med elevhälsan på din skola så hjälper de dig vidare.
 

Frida Forsberg Reporter
Källa: Umo/Vårdguiden

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar