Musikaldags för åttondeklassare i Lund

Publicerad: 18 maj kl 16:14
Musikalcoach Balli Lelinge ger tips under repetitionerna

PR-ansvarig, skådespelare eller ljustekniker? Möjligheterna är många när Fågelskolan och Vikingaskolan tillsammans sätter upp en musikal på bara tio dagar.

I år är det tredje året i rad som åttondeklassarna från Vikingaskolan och Fågelskolan i Lund samarbetar för att sätta upp en musikal på Månteatern. I måndags startade förberedelserna och på tisdag nästa vecka är det premiär för musikalen ”Make school great again”.

Men hur är det egentligen att sjunga, skådespela och dansa med personer man inte känner? Och är det verkligen möjligt att få allt perfekt på bara tio dagar? Läget fick chansen att komma till repetitionerna och snacka med deltagarna.

Adam Lovén, 15 år, är en av nästan 100 åttondeklassare som är delaktiga i projektet. Han är PR-ansvarig och beskriver musikalen som ”rolig med ett budskap”.

– Den handlar om en rektor som ska välja ett nytt elevråd. Men grupperna som kandiderar börjar ljuga och fuska med rösterna. Det är lite av en parodi på dagens politik, säger han.

Det är eleverna själva som har allt ansvar, gemensamt har de fördelat uppgifterna mellan varandra. En del är ljudtekniker, andra tar hand om rekivisitan och många agerar skådespelare. I måndags fick de ett rammanus, men replikerna är eleverna själva med och bestämmer.

– Jag har dyslexi och trodde att det skulle vara omöjligt att lära in replikerna. Men nu när jag får vara med och bestämma så kommer det mer naturligt. Det gör också att man vågar ta plats och säga vad man tycker, säger skådespelaren Rania Salem, 14 år.

Projektet startade för att få elever från olika skolor i Lund att mötas. Men även för att ge dem en chans att visa vad de går för utanför klassrummet.

–Det roligaste tycker jag har varit att träffa alla nya människor. I början var det stelt men redan efter någon timme så var det som om vi alla kände varandra, säger Adam Lovén.

Musikal är inte något som vanligtvis står på schemat för åttondeklassarna, och inte heller något som Rania Salem gör på fritiden.

–Jag har vågat mer än vad jag själv trodde att jag skulle göra. Först trodde jag att alla skulle vara blyga och osäkra, men vågar en så vågar alla. Det har varit roligt att få ta plats, improvisera och visa vad jag kan, säger hon.

När det kommer till den knappa tiden är Adam Lovén inte orolig. Enligt honom är det inga problem att skapa och träna in en musikal på tio dagar.

– Eftersom alla får chansen att göra det som de vill göra så anstränger sig alla verkligen. Vi är här mellan 9-15 varje dag och ingen klagar, vi vill inte ens ta pauser, säger Adam Lovén.

Detta reportage gjordes i samarbete med Sydsvenskan.

Här kan du läsa mer: https://www.sydsvenskan.se/2017-05-19/attondeklassare-tar-over-manteatern-under-en-vecka

Vendela Axelsson Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar