Så boostar du din självkänsla!

Publicerad: 7 april kl 13:39

Känner du dig ibland osäker på dig själv? Det är vanligt att man ibland undrar om man duger som man är. Här är Lägets bästa tips för att stärka självkänslan!


Skillnad mellan självkänsla och självförtroende


Det är lätt att man blandar ihop självkänsla med självförtroende. Men vad är då skillnaden? Självförtroende är tron på sin egen kapacitet, självkänsla är den bild man har av sig själv. Skillnaden är alltså vad du tycker om dig själv (självkänsla) och vad du tror du kan göra (självförtroende). 

Det händer att man känner sig självkritisk. Vad tycker andra om mig? Duger jag som jag är? Det är vanligt, alla har någon gång tänkt så om sig själv. Sådana tankar beror på självkänslan. 

Du kanske har svårt att tro på dig själv i olika situationer. Kan jag det här? Kommer jag göra fel? Det kan bero på dåligt självförtroende.

Enkelt förklarat; du kan tro att du är bäst på fotboll, då har du bra självförtroende. Samtidigt tycker du inte så mycket om dig själv, det är ett tecken på låg självkänsla. Självkänslan är grundinställningen till dig själv, självförtroendet kan gå upp och ner i olika situationer. Du kanske inte vill prata högt inför klassen och har dåligt självförtroende, men du trivs och känner dig trygg i dig själv och har bra självkänsla.

Det viktigaste man ska komma ihåg är att alla sådana tankar går att styra över. Man kan ändra sitt sätt att se på sig själv och hur man agerar. Bra självkänsla och självförtroende är något man kan träna sig till!

 

3 tips för att stärka självkänslan!

- Tänk bra tankar om dig själv. När dåliga tankar kommer så försök fokusera på saker du tycker om med dig själv istället. Allt för ofta tänker vi elaka saker om oss själva, saker vi aldrig skulle tänka om vår värsta fiende. Fokusera på dina bra sidor och ge dig själv beröm varje dag!


- Oroa dig inte för vad andra tycker om dig. Det kan vara väldigt svårt men i slutändan spelar andras åsikter ingen roll. Lägg fokus på att vara den personen du vill vara. 


- Var snäll mot andra runt om dig. Vi tänker ofta bra tankar om varandra utan att säga det. Har din kompis en bra vän? Säg det! Det får både dig och din omgivning att må bättre.

3 tips för att öka självförtroendet!

- Våga! Känn igen de situationer som du har dåligt självförtroende och våga utmana dem. Känns det jobbigt att prata inför klassen? Ta ett djupt andetag och räck upp handen en gång. Den andra gången kommer att bli lättare. Att utsätta sig för situationer man tycker är jobbigt är det bästa sättet att boosta sitt självförtroende.

- Gå igenom situationen med dig själv innan. Vad är det värsta som kan hända? Då kommer du nog fram till att det nog inte är så farligt som det först känns som. 


- Att göra fel är inte hela världen, det är glömt imorgon! Släpp rädslan för att göra misstag, det gör att du lägger mindre fokus på det och vågar mer! Kom ihåg att alla någon gång misslyckas - det hör livet till. Gick inte provet så bra? Det är inte hela världen! 
 

Caroline Gyllenkrok Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar