Så påverkas din kropp av alkohol

Publicerad: 4 maj kl 11:02

Känslor av lycka och lugn, mod att göra läskiga saker och avslappning. Alkohol kan ge oss många positiva känslor, men kroppens organ tycker inte om drogen lika mycket som sinnet gör.

Alkohol är ett kemiskt ämne som skapas av jäsning, till exempel när vindruvor jäser till vin. På kemispråk kallas alkohol för etanol och är en drog som påverkar hela kroppen på olika sätt. Men hur?

Hjärnan
Alkohol påverkar hjärnan genom att öka frisättningen av de kroppsegna ämnena endorfin och dopamin. De är så kallade signalsubstanser, hormoner, som finns naturligt i våra hjärnor och gör att vi känner välbehag. Endorfiner ger lyckokänslor och får oss att känna oss lugna. Dopamin gör att vi känner oss mindre nervösa, och hjälper våra muskler att slappna av. Dessa effekter kan kännas härliga för stunden, men alkohol påverkar också hjärnan negativt. Bara en liten mängd alkohol gör att vi får svårare att reagera på saker som händer, inte minns lika bra, och får sämre omdömesförmåga. Redan några timmar efter alkoholintag sänks nivåerna av en annan glädjegivande signalsubstans, serotonin, och vi kan då känna oss nedstämda och ångestfyllda.

Lever, hjärta och blodkärl
Levern är ett organ som hjälper till att rena blodet från främmande ämnen. Den tycker inte om alkohol, och jobbar därför på högvarv för att förbränna alkoholen. Dricker man mycket och ofta kan levern skadas.

Alkohol får hjärtat att slå snabbare, och då höjs blodtrycket. När puls och blodtrycket höjs kan blodkärlen skadas, men för att det ska ske krävs ett stort alkoholintag under längre tid. Om hjärtat slår riktigt snabbt kan man drabbas av så kallade arytmier, vilket betyder att hjärtat börjar slå oregelbundet. Vissa forskningsstudier har visat att alkohol kan skydda hjärta och blodkärl från sjukdomar, men bara om man dricker lite och sällan. Men det gäller bara för äldre personer.

Könshormoner minskar
När tjejer dricker alkohol så minskar de kvinnliga könshormonerna samtidigt som det manliga könshormonet testosteron ökar. Samma sak gäller för killar fast tvärtom; testosteronet sjunker och de kvinnliga könshormonerna ökar. Detta sker redan vid en vanlig fylla.

Påverkas tjejer och killar olika?
Tjejers kroppar innehåller mindre vatten än killars. Alkoholen löser sig i vatten och därför får tjejer högre promillehalt, vilket är den mängd alkohol som åker ut i blodbanan och tar sig vidare till olika organ. Eftersom tjejer ofta är mindre än killar krävs det en mindre mängd alkohol för att påverkas. Tjejers lever är också mindre, vilket också bidrar till att promillehalten blir högre hos tjejer.

Det är farligare för tonåringar
Fastän alkohol kan vara skadligt för alla som dricker den, är den extra farlig för ungdomar. Forskare tror att kroppen kan skadas ännu mer av alkohol om den fortfarande växer och det går snabbare att bli beroende när man är ung. Hjärnan har inte utvecklats färdigt förrän man är ungefär 25 år, och för en ung person kan det därför vara svårare att se konsekvenserna av saker man gör, än för en vuxen.

Dricker man mycket som tonåring kan man få sämre självkänsla och inte längre våga göra saker som att prata med folk om man inte har druckit alkohol. Det är också vanligt att man gör saker när man är full som man egentligen inte vill. Man kanske börjar bråka, hamnar i slagsmål och har sex fast man inte vill. Det är också mycket högre risk att råka ut för en olycka om man har druckit alkohol.

De flesta ungdomar som dricker mycket alkohol minskar sitt intag när de blir äldre. Men för vissa fortsätter alkoholintaget vara högt hela livet, och för några kan det leda till att man prövar tyngre droger.  

Caroline Lundin Reporter
Källa: IQ

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar