Sexpanelen: "De flesta som har Tinder vill nog bara ligga"

Publicerad: 26 april kl 09:57
Från vänster: Felicia. Ella, Esther och Julia

Är dejtingappar lika med ligg eller kan man hitta kärleken där? Lägets sexpanel Felicia, Esther, Julia och Ella pratar om hur det är att träffas genom sociala medier.

Vad tycker ni om dejtingappar?
Felicia:
- Det är kul.

Esther:
- Fast det är ändå mest for fun.

Julia:
- Det är få som tar det på allvar.


Tror ni man kan hitta kärleken genom dejtingappar?
Felicia:
- Det är ganska få som tar det på allvar i vår ålder. Om man skulle vara 20 eller kanske mer så kanske man träffar folk men inte när man är i vår ålder tror jag. De flesta som har Tinder vill nog helt ärligt bara ligga. Kärleken känns svår att hitta där, man ska nog inte ha den utgångspunkten även fast jag tror att det är möjligt att hitta kärleken där. Men det är mer chans att man hittar kärleken i skolan.

Esther:
- För oss är det nog lättare att hitta någon i verkliga livet. Om man träffas i verkliga livet känns det som att man har mer gemensamma intressen. Typ man går samma linje på gymnasiet eller går på samma sport. Om det är Tinder så utgår man mest bara från utseendet.

 

Varför är det lättare att hitta kärleken i verkliga livet?
Julia:
- Det är mindre stelt om man börjar med att träffas i verkligheten. Internet gör att det blir stelt sen när man sen väl ska ses. 

Ella:
- Man kan få olika uppfattningar, att en person verkara vara på ett vis på Tinder men sen när man ses så är det inte så. Så blir det inte om man ses i verkligheten direkt.

Felicia:
- När man ses via sociala medier är det svårt. Det är svårt att veta varför någon vill ses, vad vill den ha ut. Och sen kan det vara helt annorlunda från hur man trodde personen skulle vara, den personen är blyg eller något annat. Man säger att man vill träffa en person i verkligheten men mycket av kontakten sker ändå via sociala medier. Den första kontakten sker där, man lägger till på snap eller smsar.

Julia.
- Man kan få många falska förhoppningar via sociala medier. Att man tror att det är mer på gång än vad det egentligen är.

Felicia
- Det är mycket äckliga människor på Tinder. Det är ju bara baserat på utseendet så man kan få basically vad som helst.

Julia:
- Det är väldigt ytligt och handlar endast om utseende. Vissa människor saknar gränser.

 

Vad är bra med dejtingappar? 
Ella:
- Det är lättare att reach out utanför sin egen vänskapskrets. 

- Felicia:
Man säger att kärlek händer i skolan men så är det inte riktigt. Man får en större krets att nå ut till.

- Esther:
Och om man är ny är det lätt att skaffa sig ett nätverk.


Kan dejtingappar leda till annat än ligg?
Julia:
- Om båda sidor vill så självklart, då kan man bara hålla kontakten efteråt. Om båda känner att det inte var rätt om man var ute för mer. Men sen vet jag inte om Tinder är det rätta i så fall, för den appen är så fokuserad på kärlek. Men på andra sociala medier, så absolut.

 

Måste dejtingappar leda till sex?
Ella:
- Ingen självklarhet att det ska handla om sex bara för man ses genom Tinder. Om den enaångrar sig ska den andra inte vara för på.

Julia:
- Om man skulle hamna i en sån situation där någon är för på och man ska ses, så våga vara ärlig och säg direkt att man inte vill. Det är svårt, för man är rädd att såra den personens känslor. Men vet man att man bara ses för sex då är det inte på samma sätt.

Esther:
- Men är det någon som man har en relation till som är mer än bara sex så tror jag att den personen skulle respektera att man inte vill på en gång.

Felicia:
- Man märker lätt om folk vill ligga. Om det är någon man bryr sig om på riktigt så vågar man inte skriva vad som helst. Man vågar inte var lika på.

 

Har sexklimatet i samhället blivit annolurlunda i och med apparna?
Ella:
- Synen på sex har nästan blivit lättare med sociala medier. Folk som har socialfobi har lättare att träffa någon. Det har blivit enklare att ta sig ut och träffa folk.  

lovisa1
Lovisa Mattsson Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar