Sexpanelen snackar porr

Publicerad: 26 april kl 10:51
Från vänster: Déne, Ida, Oliver och Fabian

Att titta på porr är mycket vanligare än man tror. Det säger Lägets sexpanel Déne 17, Ida 17, Oliver 17 och Fabian 17 när de pratar om porr.

Hur vanligt tror ni det är att man tittar på porr?
Oliver:
- Jag tror att det väldigt vanligt.

Ida:
- Jag håller med, mycket vanligare än man tror. Det känns som att när man hör ordet porr så är det första man tänker på att killar använder det för att tillfredsställa sig själva. Och vissa blir förvånade när tjejer säger att de ser på porr. Och då blir man “varför då? Vi ska väl oxå få tillfredsställa oss själva?” Jag tror att man tror att det är vanligare att killar tittar på porr än tjejer, att många inte vet att tjejer också gör det

 

Är porr bra?
Ida:
- Nackdelarna är om det blir fel sorts porr. Typ att mannen är väldigt dominerande mot kvinnan. Jag tror att de yngre kan man få en romantiserad bild av hur sex egentligen är. Och sen när det händer på riktigt så stämmer det inte överrens och så blir det: “det här var inte det jag hade förväntat mig”. Att det ger falska förväntningar på hur all sex är för de mindre som inte har haft sex

Oliver:
- Jag tror inte att man förväntar sig att sex och porr är samma sak. Jag tror många tar det som givet att det är skilda saker. Men jag tror att det kan skapa mycket kroppskomplex. För det framställs tydligt hur killar ska se ut och hur tjejer ska se ut och man kan få förväntningar på varandra. Det kan leda till dåligt självförtroende. Men porr är ju också bra, man kan tillfredställa sig själv och det neutraliserar det hela med sex det lite. Just att det är öppet och lättillgängligt. Förr hade man tidningar som man gömde undan men nu kan alla nå det som genom nätet.

Fabian:
- Jag tror porr kan göra att man får upp ögonen för olika saker man kan göra under sexoch att det kan leda till att man blir mer öppen och pratar om sex mer. Men både tjejer och killar kan få fel syn på hur de ska vara under sex och det är inte bra.

 

Ska man prata om porr?
Déne:
- Ingen pratar om det egentligen. Många skämtar om det men ingen riktigt pratar om det. Jag skulle bli chockad till en början om någon tog upp det för det är så ovanligt, men sen skulle jag tänka “äsch skit samma”.

Oliver:
- Med sin partner kan man prata om det, hitta något som båda gillar och göra sexet bättre mellan sig. Jag tror inte det är nödvändigt att prata med varandra som kompisgäng om det. Man är nog rädd för att bli dömd att man tänker “tänk om det jag gillar inte är så vanligt”. Det är svårt att veta själv.

Ida:
- Med de yngre ska man prata om det. Jag tycker man pratar så dåligt om sex i skolan. Så allt inte blir tabubelagt, för nu är det lite så. Många gör det men få pratar om det.
 

Kan ens partner bli svartsjuk för att man ser på porr?
Déne:
- Det tycker jag inte man ska bli, porr i sig är inte realistiskt så det är inget man ska blir svartsjuk över. Det är ingen verklig relation.

Oliver:
- Man har ingen kärleksrelation till porr. Det verkliga i sexet är intimitet och det får man inte genom porr. Sex är allting. Porr är endast visuellt.

Ida:
- Jag förstår hur man kan tänka, att den ena tänker att “nöjer du dig inte med mig” men det blir lite fel för det är inte på det sättet.


Om ens föräldrar kommer på en?
Ida:
- Jag tror att man skulle skämmas lite. Men det är fel, varför ska man göra det?

Oliver:
-Det är en privat grej det är därför jag tror man skäms.

Déne:
- Det är ungefär samma som när en sexscen kommer upp på tv. Det blir jobbigt. Man typ går på toa. Det skulle nog bli en stel situation.

Ida:
- Men varför göra en sån stor grej av det? Om inte vi som barn gör en stor grej av det så blir det inte så stort heller. Det handlar nog mycket om vilken relation man har med sina föräldrar. 

lovisa1
Lovisa Mattsson Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar