Speak Up - appen som tar upp kampen mot mobbning

Publicerad: 23 maj kl 14:31

En app för att anonymt kunna anmäla mobbning och nätmobbning. Speak Up sprids nu över Sveriges skolor.

Mobbning och nätmobbning är ett stort problem för många skolelever. En del drabbas, andra ser det hända. Men hur mycket får egentligen vuxna hjälpa till?
År 2015 lanserades appen Speak Up, som är ett onlineverktyg för att anonymt kunna anmäla alla typer av mobbning, nätmobbning, drogmissbruk, rasism och sexism. Appen riktar sig mot skolelever, och mottagare av anmälningarna är vuxna som arbetar på skolan. Tobias Wernius, som är Speak Ups upphovsman, berättar för Läget om hur appen fungerar.

Hur fick du idén till appen?

– Mobbning har alltid varit ett problem, och jag kände att det behövdes ett verktyg på ungdomarnas villkor för att våga anmäla, säger Tobias Wernius.

Varför just en app?

– Alla har mobiler idag, och det gör att man inte behöver uppsöka någon vuxen ”IRL” om man känner att man inte vågar. Man kan också vara anonym och bifoga bilder om man vill, säger han.

I appen väljer man en kategori för vad man vill rapportera, till exempel nätmobbning, men man kan egentligen rapportera allt som bekymrar en eller som man tycker att skolan borde veta om. För att få tillgång till appen måste skolan vara ansluten till systemet, och idag är över 100 skolor i Sverige anslutna.

Vad händer om man rapporterar något som inte är sant?

– Den risken finns förstås, men att falskt rapportera andra visar ju på ett annat grundproblem. I och med appen kommer också det problemet då upp till ytan, eftersom skolan är bunden till att undersöka alla anmälningar som kommer in, säger Tobias Wernius.

Hur jobbar ni med ungdomar när ni utvecklat appen?

– De är med i allt vi gör, i utveckling, i testpaneler och såklart sen som användare. Det är jätteviktigt för oss att ha med de faktiska användarna i utvecklingen av produkten. 

Caroline Lundin Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar