Vägen till drömyrket en dans på rosor

Publicerad: 24 maj kl 12:53

Arbetsplats: Världen. Linn Ragnarsson flyttade hemifrån som 17-åring för att följa sin dröm om att bli dansare, och hårt arbete på Kungliga svenska balettskolan tog henne ända fram.

– Jag kom just hem från Lissabon, supervacker stad. Snart åker jag till Argentina i två veckor för att jobba, och lite senare i sommar ska jag hoppa in i en föreställning som spelas i Paris. Men i höst blir det nog en längre period i Stockholm.

Linn Ragnarssons arbetsplats är scener över hela världen. Hon jobbar som dansare, något som hon har hållit på med ända sedan hon tog studenten från Kungliga svenska balettskolan år 2009. Hon växte upp i Örebro, men dansen tog henne till Stockholm som 17-åring när hon kom in på den prestigefyllda utbildningen.

– Jag fick ett dans-sommarjobb i Örebro kommun när jag var 14. Då kände jag att wow, tänk om jag skulle kunna syssla med det här hela dagarna. Det vore ju helt grymt, säger Linn.

Kungliga svenska balettskolans gymnasieprogram är en yrkesdansarutbildning som finns i två inriktningar: balett och modern dans. Antagningsproven sker under en hel vecka och kommer man in väntar en tillvaro med dansträning sex dagar i veckan, utöver skolarbetet. För Linn kändes skolan som den enda vägen till målet att kunna jobba som yrkesdansare. Efter antagningsproven hamnade hon på reservplats, men när våren började gå mot sommarlov kom samtalet från Stockholm om att skolan hade en plats för henne. Ensam flyttade hon från föräldrahemmet till en liten förorts-lägenhet och började utbildningen till yrkesdansare.

– Det var en helt ny värld, vi hade långa arbetsdagar och gick i skolan sex dagar i veckan. Lärarna hade jättehöga förväntningar på oss. Jag var superambitiös och kände att jag hade något att bevisa eftersom jag kom in sist av alla. Jag tänkte att det här var liksom min enda chans, och jag måste ta den. Men idag har jag insett det finns många vägar till yrket och man kan komplettera saker i efterhand, säger Linn. 

Har du några tips för hur man ska göra för att följa sina drömmar?

– Jag tror att man ska våga satsa på det som man intresserar sig för och inte låsa sig vid ”den rätta vägen”. Gör man det kommer man per automatik göra väldigt bra ifrån sig. Sen måste man förstås jobba hårt, tillåta sig att drömma men samtidigt se det som sitt jobb att faktiskt ta sig dit. Men man ska också komma ihåg att man inte måste vara så himla ung när man når målet. Man får misslyckas, och börja om!

Caroline Lundin Reporter

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar