Vad är sexuella trakasserier?

Publicerad: 21 april kl 15:20

Många blir sexuellt trakasserade utan att de själva ens vet om det. Är du kanske en av dem? Läget reder ut vad begreppet betyder och vad man ska göra om man blivit utsatt.

Skulle någon fråga dig om du blivit utsatt för sexuella trakasserier så skulle du troligtvis säga nej. Men efter en snabb beskrivning av vad sexuella trakasserier faktiskt är så skulle många nog ändra sitt svar. För det är något som många blir utsatta för utan att de ens är medvetna om det. Och faktum är att skolan är den vanligaste platsen för sexuella trakasserier.

Så vad är egentligen sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier är när man kränker någon på ett sexuellt sätt på skolor eller arbetsplatser. Det kan till exempel vara att någon tafsar på dig på ett sätt som du inte gillar eller skicka meddelanden om sex till dig fast än du inte tycker om det. Men det är även att sprida sexuella rykten om någon, till exempel att en viss person har legat med många personer. Det är inte heller okej att titta på någon på ett sätt som uppfattas som obehagligt, att någon till exempel tittar på dina bröst. Även bilder kan vara sexuella trakasserier, både att ta, sprida eller visa sexuella bilder som känns obehagliga.

Var kan man bli utsatt?

Alla kan bli utsatta för sexuella trakasserier. Lagarna om sexuella trakasserier gäller skolan, högskolan och jobbet. Det gäller både om det sker ansikte mot ansikte eller över internet och mobilen. Skolan måste aktivt jobba för att ingen ska bli utsatt och på jobbet är det den du är anställd av som är skyldig att stoppa sexuella trakasserier. Men det är viktigt att komma ihåg att sådant som händer på fritiden men som får dig att känna dig otrygg i skolan eller på jobbet också är sexuella trakasserier.

Vad ska man göra om man blir utsatt?

Om du känner igen dig i något av det som står här över så är det viktigt att du gör något åt det. Det kan vara både i skolan eller på extrajobbet. Ibland kan man känna att det kanske inte är så farligt och att det är något man ska stå ut med. Eller att du överreagerar och inte borde ta det så hårt. Men du måste komma ihåg att du alltid har rätt att slippa sexuella trakasserier och att du ska lita på din egen känsla, även om den andra personen inte menar illa. För det första är det viktigt att du vågar säga ifrån, berätta att du tycker det är obehagligt och att du vill att personen slutar. Slutar inte personen så måste du säga till någon annan. Berätta för dina föräldrar, en lärare eller kanske skolsköterskan. Det finns många som kan hjälpa till. Sen kan det också vara bra att prata med någon om hur du känner. Många mår dåligt av sexuella trakasserier och då kan det hjälpa att prata med en skolkurator, en kompis eller ungdomsmottagningen.

Vad ska man göra om man utsätter andra?

Kanske insåg du när du läste detta att du är en av dem som utsätter andra för sexuella trakasserier, utan att du själv tänkt på det. Du kanske gör det för att få kontakt, visa dig cool bland kompisarna eller bara för att det har blivit en rolig grej. Men då måste du komma ihåg att det du gör inte är okej, även om du själv inte tycker det är så allvarligt. Tänk efter om du hade tyckt det var okej att bli behandlad på samma sätt, antagligen skulle du inte tycka det. Och även om du skulle det så kom ihåg att det alltid är den som du utsätter för sexuella trakasserier som bestämmer om det är obehagligt eller inte.
 

Vendela Axelsson Reporter
RFSU, UMO

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar