Vad kan man göra åt endometrios?

Publicerad: 19 april kl 10:50

200 000 personer i Sverige lider av endometrios. Samtidigt finns det en stor okunskap i vården och det dröjer ofta flera år innan kvinnor får diagnosen. Men hur förstår man att man har endometrios och vad kan man göra åt det?

Endometrios drabbar cirka 10 % av alla tjejer världen över. Bara i Sverige har 200 000 sjukdomen, varav minst 20 0000 är tonåringar. Sjukvården har fått mycket kritik för att ha dålig kunskap om sjukdomen och många som söker vård blir inte tagna på allvar.

Hur känns endometrios? 

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen. Dessa celler orsakar inflammationer som kan leda till att man får väldigt ont, främst före och under mensen. Smärtan kan vara så stark att man isolerar sig och inte kan leva ett vanligt liv. Vissa har så ont att de kräks, svimmar och inte kan gå till skolan. Det känns inte likadant för alla men vanliga symptom är kraftig mensvärk, energilöshet, smärta i korsryggen och diarré. Många får även ont när de kissar och ont när de har sex. Det kan göra ont både när man har sex och efteråt. Personer med endometrios kan även ha svårare att bli med barn. 

Vad ska man göra åt det?

Misstänker du att du har endometrios så ska du kontakta läkaren och beskriva dina symptom. Tyvärr är det många läkare som misstar symptomen för vanlig menssmärta, urinvägsinfektion eller IBS. Tycker du inte att du fått tillräcklig hjälp så är det viktigt att du står på dig. Kom ihåg att många läkare saknar kunskap om sjukdomen och att du har rätt till hjälp. Känner du att läkaren inte lyssnar ska du gå till en annan. Många med endometrios får uppsöka flera olika läkare innan de får den hjälp de behöver. 

Vad gör läkaren?

Efter du har beskrivit dina symptom ställs diagnosen genom ultraljud och ibland titthålsoperation eller magnetkameraundersökning. Beroende på hur ont du har finns det olika behandlingar. Ibland kan det räcka med p-piller eller hormonspiral. För många hjälper det inte med värktabletter som Alvedon och då kan man få starkare värktabletter och antiinflammatoriska läkemedel utskrivna. I vissa fall kan det behövas en operation där man tar bort celler som vuxit samman.

Vad kan man göra mer?

Ibland kan värmekuddar, lättare träning och akupunktur hjälpa. Många mår även bättre av viss sorts kost och sjukgymnastik. Men tycker man inte att något hjälper så finns det mer hjälp att få från sjukvården. Små elektriska nervstimuleringar, TENS, är en smärtlindringsmetod som hjälper många. Även avslappningsövningar, terapi och mindfullness kan fungera bra. Kom ihåg att det finns mycket hjälp att få och att ditt liv ska inte begränsas på grund av endometrios.

 

 

 


 

Vendela Axelsson Reporter
RFSU/Vårdguiden

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar