Youtube hjälpte Viktoria att hitta sig själv

Publicerad: 25 april kl 11:07

14-åriga Youtubern Viktoria Harrysson har 18,325 prenumeranter på sin Youtube-kanal. Vid ett första ögonkast är Viktoria en vanlig tonåring som laddar upp smink-videor och vloggar från sommarresor. Men så har det inte alltid varit. För 9 månader sedan publicerade Viktoria en video vid namn "Jag är transsexuell" som blev viral på nätet och fick 158,000 views.

Viktoria Harrysson är 14 år gammal och bor i Brastad, Bohuslän. Viktoria berättar för Läget att hon kände av redan i tidig 3-års ålder att hennes kropp och kön inte stämde överens.

I hennes Youtube-video "Min transsexuella utveckling" berättar Viktoria att när hon var hemma klädde hon sig i klänningar och använde tröjor för att representera det hår hon aldrig fick spara ut till, men att hon väl utanför hemmet var "den stereotypiska pojken som samhället ville att [hon] skulle vara." 

- En dag så var jag inne på youtube och surfade runt lite och lyckades komma in på rekommendationer där jag såg en video vid namn "Transgender". Jag hade ingen aning om vad det var och min engelska var inte den bästa, men när jag lyssnade på den så kände jag igen mig, och allting i mitt liv bara lystes upp.

UMO (ungdomsmottagningen) skriver på sin hemsida att vilket kön man själv känner sig som brukar kallas för könsidentitet. Det kan vara att man känner sig som en kille, tjej, både och, eller inget av det. Könsidentiteten är inte kopplad till vilken kropp man har utan vilket kön man känner att man tillhör.

- Det är en känsla som inte går att beskriva bättre än att man inte känner sig född i rätt kropp, förklarar Viktoria till Läget.

Viktoria kom först ut för sin mamma runt 10-års åldern.

- Jag bara gick till köket en dag och sa som det var. Den ena ledde till det andra och snart visste alla vem Viktoria var. Jag var förberedd på allt hat, men jag blev accepterad för den jag var.

Det var på Youtube som hennes resa började, och plattformen har kommit att betyda mycket för henne under åren. Viktoria berättar att hennes resa har gjort henne till den hon är idag.

- Kanalen har betytt så otroligt mycket för mig. Jag har fått kontakter genom den och ett otroligt stöd från de flesta, och det känns superkul att kunna få inspirera andra. Jag tror att den har en stor del att göra med vem jag är idag.

2014 var Viktorias "bästa år". Hon berättar att det var året som hon började utvecklas och visa sitt rätta jag, året då hon började känna sig bekväm med den hon var. "Jag kände mig vacker" säger hon i videon "Min transsexuella utveckling".

- Mina tips till andra? Googla, googla och googla. Sök på allting du kan komma på och försök att hitta dig själv. Prata med folk som du känner dig säker med, tipsar Viktoria till Läget. 

 

Känner du att din kropp och ditt kön inte stämmer överens? Om du känner att du vill prata med någon om din kropp eller har funderingar kring din könsidentitet kan du ta kontakt med:

• BUP, barn- och ungdomspsykatrin

Din närmsta ungdomsmottagning

Ditt närmsta könsidentitetsutredningsteam genom en remiss från någon som jobbar i primärvården (t.ex. på en vårdcentral) eller i allmänpsykiatrin.

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Vad är trans?

Så här skriver UMO (Ungdomsmottagningen) skriver på sin hemsida:

Att känna att allt inte stämmer överens med andras förväntningar om kön kan kallas för att vara transperson. Trans betyder ”överskrida” eller ”gå över”. Transpersoner har gemensamt att man bryter mot förväntningar och regler kring kön i samhället.

När man är transperson kan det kännas som om något av följande inte stämmer överens med varandra:

• Kroppen (biologiskt kön)

• Könet man själv känner sig som (könsidentitet)

• Könet som står i passet eller andra myndighetsdokument (juridiskt kön)

• Kläder och annat som har med utseende att göra (könsuttryck)

 


 

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar