Yrke: Gruvarbetare

Publicerad: 4 maj kl 14:07

Vill du arbeta med några av världens största maskiner? Känns det lockande att vara ledig hälften av året och få leka Dynamit-Harry på jobbet? Då kan Sveriges största koppargruva vara arbetsplatsen för dig. Läget har besökt Aitikgruvan utanför Gällivare.

Det mullrande ljudet av 300 ton sten som glider av truckflaket övergår till ett moln av damm. Bandet börjar rulla och sten efter sten trillar ner i krossen. Denna procedur upprepas gång på gång, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Fått tillbaka livsglädjen
Det är söndag eftermiddag och Nils Ehrensky, 24, räknar ner timmarna till ledigheten. Tillsammans med kollegan Johan Holmfrid, 40, har han tillbringat sin arbetsvecka som operatör i Kross 285. Det innebär att han styr anläggningen som ligger 285 höjdmeter ner i dagbrottet och säkerställer att stenarna som sedan skickas upp på band till anrikningsverket är i rätt storlek.

Nils har efter en tid som dagtidsarbetare i gruvan börjat arbeta skift igen, som majoriteten av personalen gör i Aitik.

– Det är betydligt bättre. Du får tillbaka livsglädjen och kan planera på ett helt annat sätt när man är ledig sju dagar i sträck, säger han.

Spränga med dynamit
Under natt- och eftermiddagsveckorna jobbar han från måndag till söndag, med tolvtimmars skift på helgerna, för att sedan vara ledig hela nästkommande vecka. Arbetsuppgifterna varierar, mycket av tiden går åt att bevaka produktionen, men när något inträffar ska det åtgärdas snabbt.

– Jobbet kan vara tungt, både fysiskt och psykiskt. Att titta på ett band där det bara rullar sten en hel dag är jobbigt på ett sätt. Sen kan det hända något, vilket innebär att jag måste spränga med dynamit eller använda ett spett för att få loss stenar som fastnat, förklarar han.

Rekommenderar yrket
Gällivare är ett litet samhälle där det mesta kretsar kring gruvbranschen. Efter att ha läst företagslinjen på gymnasiet är nu Nils inne på sitt femte år som gruvarbetare. Som för de flesta andra började det som ett sommarjobb följt av något år som vikarie, innan det övergick till en fast anställning.

Du behöver alltså inte nödvändigtvis ha en speciell utbildning för att jobba i gruvan. Eftersom yrket är så pass brett finns det något för alla och Nils uppmuntrar alla ungdomar som är nyfikna på yrket att skicka in en ansökning.

– Du behöver inte jobba som operatör. Är du intresserad av tekniska saker kan du studera mätningar, till exempel vibrationer på krossanläggningen. Du kan köra truck, det finns massor av saker att göra.

Vill stanna i gruvan
Aitikgruvan har funnits sen 1968 och har i nuläget en beräknad livslängd på 26 år till. Prognosen kan dock ändras, branschen påverkas i stor grad av världsekonomin, miljöbestämmelser och tekniska framsteg. Nils har i alla fall inga planer på att överge gruvan.

- Så länge den snurrar på blir jag väl kvar. Som det ser ut idag vill jag fortsätta. Men om 10 år vet jag inte, mycket hinner hända, säger han.
 

Skulle du kunna tänka dig en framtid i gruvan?

Visa resultat

Jonathan Nilsson
Jonathan Nilsson Reporter

Så här gör du för att jobba i gruvan:

Boliden och LKAB är Sveriges två ledande arbetsgivare inom gruvbranschen. De erbjuder jobb på flera olika ställen i landet, men främst i Norrland.

Om du har fyllt 15 år kan du ansöka om feriearbete på sommaren. För de flesta andra tjänsterna ska du ha fyllt 18 år.

Läs mer här:

http://www.boliden.com/sv/karriar/

https://www.lkab.com/sv/karriar/

Mer från Läget! / Liv och Lust

Sexpanelen

Mat

Tidigare publiceringar