March for Science

Publicerad: 21 april kl 12:54

Falska nyheter. Alternativa fakta. Den 22 april kan du marschera mot dem och för vetenskapen.

Women's march. Hundratals människor marscherade för mänskliga rättigheter.

Dagen efter att Donald Trump officiellt blev president i USA, demonstrerade hundratusentals människor i USA och andra länder för mänskliga rättigheter i Women’s March. Det var då man fick idén att demonstrera igen. Den här gången för vetenskap. Forskare planerade inför March för Science   på sociala medier  . På lördag kommer flera länder demonstrera för vetenskapen. 

De vill stå upp för vikten av att politikerna ska basera sina beslut på vetenskaplig forskning. De vill även marschera emot ”alternativa fakta” och falska nyheter. Trump har några gånger försökt förbjuda personer från vissa länder att resa till USA. Det tycker flera forskare är ett problem eftersom det hindrar kunskap från att flöda fritt.

Forskare är de som kommer gå i fronten men alla som är emot den växande faktaresistansen i samhället är välkomna. De som arrangerar marschen har varit noga med att säga att det här inte handlar om någon särskild offentlig eller politisk person.

Kopplingen till Trump och hans regering är en tanke som är svår att bortse från. Han har ju visat en nedlåtande attityd mot klimatforskningen. Nyligen föreslog han att skära ner mycket på budgeten för miljö- och vetenskap. Han har också kopplat ihop vaccination med autism och vicepresidenten Mike Pence tror inte på evolutionsläran.

Andra länder har också hakat på. Förutom i USA så planeras demonstrationer i 142 städer i 51 länder. I Sverige ska det hållas demonstrationer ska hållas i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå på lördag.

Elisabeth Ekener är talesperson för March för Science i Stockholm och forskare på Tekniska Högskolan som också kallas KTH.
– Jag känner mig inte bekymrad för att Sverige ska bli som USA, säger hon. Men det finns alltid rum för förbättring. Det har alltid funnits motstånd mot vetenskap. Förändringarna i medielandskapet har bara gjort så att de märks och hörs mer än förr.
Elisabeth Ekener ser en fara i attityder som medför att folk avfärdar fakta som är grundat på vetenskap.
 

Catherine Fulgencio Reporter
TT

Mer från Läget!

Senaste Läget

Nyheter

Liv och lust

Sport

Nöje

Minuten

Dagen i historien

Läget listar

Dagens stil

Tipsa Läget

Om världen

Nöje

Sport

Liv och lust