Balansen mellan ljus och mörker

Publicerad: 3 maj kl 14:04

Den som gillar Star Wars vet att uttalandet av orden Må Kraften vara med dig, eller May the Force be with you, är mer än bara ord. Varje varelse i sagan, människa som wookie, jedi som ewok, följer den ljusa- eller den mörka sidan av Kraften.

Konceptet Jedi i Kraften
Så kallade Jedi-riddare utgör en stor och viktig del i Star Wars-sagan. En jedi är en person som är utbildad för att genom Kraften bevara freden i galaxen.

Två sidor av Kraften
Att nå den mörka sidan av Kraften speglas av mänsklig rädsla. Jedimästare Yoda förklarar det här för Anakin Skywalker som är rädd att förlora de som står honom närmast. Rädsla leder till ilska, ilska leder till hat och hat leder till lidande. Yoda ger rådet till Anakin att lära sig att släppa taget om allt som han är rädd att förlora och lita på att dem han älskar kommer att må bra och finnas nära honom.

Vi alla vet att det är lätt att oroa sig och vara rädd för många olika saker. Vi kan exempelvis bli avundsjuka på andra vilket i sig är en rädsla för att inte räcka till eller att inte bli accepterad. Vi blir arga och ledsna och vi kan känna oss hopplösa. Det är precis vad den mörka sidan i Kraften i Star Wars handlar om.

I kontrast till den mörka sidan är den ljusa sidan av Kraften harmonisk och fredlig. Den som lever på den ljusa sidan har ett lugn inom sig och är i kontroll av sin känslor. På den ljusa sidan oroar man sig inte för framtiden utan vet att om Kraften är med en kommer allt att ordna sig på bästa sätt.

Kraften till vardags
Kraften i Star Wars kan liknas vi en religiös tro, men till skillnad från dagens organiserade religioner som islam eller kristendom, är Kraften inte en gud utan en oändlig flödande kraft som finns i allt och alla. Jedimästare Qui-Gon Jinn är känd för citatet “Ditt fokus bestämmer din verklighet”. Med det menar han att det vi fokuserar på är också hur vi lever och hur vi mår. Om vi är negativa och oroar oss, alltså har vårt fokus på den mörka sidan, kommer vi inte att må särskilt bra. Men om vi fokuserar på våra möjligheter och vad som är positivt i varje situation vi befinner oss i, det vill säga om vi är på den ljusa sidan av Kraften, kommer vi att må bättre. Kraften finns därför i allt och alla runt om oss.

Till alla Star Wars-fans och till alla icke Stars Wars-fans säger Läget Må Kraften vara med er.
 

Åsa Johansson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar