Den senaste pryltrenden

Publicerad: 26 maj kl 12:44

Den senaste månaden har små prylar att pilla med för att bli av med stress blivit väldigt populära. Så populära att de sålt slut i alla butiker. De kallas fidgets. Läget gav sig ut på stan för att höra med folk om de har en och varför de blivit en sådan stor grej.

Fidget cube och fidget spinner

Ursprungligen skapades de här små prylarna för att vara ett hjälpmedel för människor med ADHD eller andra koncentrationssvårigheter. Idén var helt enkelt att om de kunde ha något annat att fingra med samtidigt som de lyssnar på lektionerna skulle det vara enklare att koncentrera sig. Lite samma sak som ni vet när man sitter och kladdar på ett papper samtidigt som man lyssnar eller klickar på en penna. Det spred sig dock snabbt och fler än de med koncentrationssvårigheter ville ha en egen fidget.

Trenden började i USA på Youtube och Instagram där folk började lägga upp videor och bilder på fidget spinnern och fidget cuben. Helt plötsligt skulle alla ha en och snurra med eller trycka på. Namnet kommer från det engelska ordet fidget, som betyder att inte kunna sitta still eller att nervöst skruva på sig.

I Sverige har trenden pågått i ungefär en månad, men det är de senaste två veckorna som det verkligen tagit fart. Populärast är fidget spinnern och videor på youtube där olika tricks visas upp och tutorials där man gör sin egna fidget spinner har fått miljontals visningar.

När Läget gav sig ut på stan för att fråga folk om de visste vad det här var tog de flesta fram en egen fidget spinner. De var av olika modeller och olika färger.

Max Sievert 11 år, Isac Rosenqvist 11 år, Hugo Lagerling 11 år.

– De är till för att bli av med stress, vi brukar sitta med dem på lektionen. Det är lite olika vad lärarna säger, vissa tycker att det är okej och vissa vill inte att man ska ha dem, säger Max Sievert.

– Det har blivit som en trend, typ alla har en fidget spinner. Fidget cuben är också populär men inte riktigt lika som spinnern. Jag tror de har varit populära i ungefär en månad. Man kan snurra med den och göra coola tricks, säger Hugo Lagerling.

Clara Ridderstolpe 13 år, Nomi Sten 13 år.

– Ibland blir lärarna störda av att vi har dem på lektionerna, men man får ändå ha dem. Det är skönt att ha något att fingra med. Man får inte ha mobilen på lektionen, men man får ha fidget spinnern så tror kanske det är därför alla pillar med dem istället för mobilen, säger Nomi Sten.

– Min mamma köpte en fidget cube för att ha när hon är stressad och min bror har några olika fidget spinners. Det var han som gav mig min. De flesta har en, säger Clara Ridderstolpe.

– Det är minst 50 personer om dagen som kommer in eller ringer och frågar om vi har fidget spinnern inne. I fredags fick vi in 30 stycken i butiken, och de sålde slut på en halvtimme. Så nu har vi beställt in 100 000 till alla butiker i Sverige. Det har spridits extremt snabbt och nu vill alla mellan 5-14 år ha en egen. Men det är även populärt bland lite äldre och vissa vuxna vill också ha en.

Det här berättar Markus Kjellgren, som är butikschef på en butikskedja i Sverige som säljer fidgets. Han vet däremot inte hur länge fidget-trenden kommer hålla i sig. 

– Den här trenden kan ta slut lika snabbt som den kom, vi har ingen aning.

 

Här är Lägets video på hur man gör en egen fidget spinner:

Sara Funseth Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar