Filmikonen Gösta Ekman

Publicerad: 3 april kl 15:24

Efter mer än 50 år av underhållning inom teater och film gick i lördags den 77-årige skådespelaren och filmskaparen Gösta Ekman bort. Men vem var han egentligen och varför blev så många sorgsna över hans död?

Ekman gjorde filmdebut redan 1956 när han var 17 år i dramafilmen ”Swing it, fröken!” Han fick dock först sitt genombrott som komiker under 60-talet, då han var med i flera olika revyer och filmer. Många svenskar känner också igen Gösta Ekman som den galna boven ”Sickan” i Jönssonligan-filmerna, som han själv också skrev manus till i två av filmerna.

Den seriösa skådespelaren
Även om Ekman oftast är mer känd som komiker så har han även varit med i flera seriösa filmer. Förutom hans filmdebut i en dramafilm har han dessutom varit en av flera personer som har spelat Martin Beck, då han spelade honom i sex filmer i mitten av 90-talet. Han har också spelat August Strindberg i tv-serien "En dåres försvarstal" och har varit inblandad i flera kortfilmer under åren.  Den första långa filmen som han regisserade heter "Morrhår och ärtor" och kom ut 1986.

Det stora arvet
Gösta Ekmans sista film som skådespelare var "Asta Nilssons sällskap", en dramafilm som kom ut 2005 och som skrevs av hans fru Marie-Louise Ekman. Han lämnar efter sig ett stort kulturarv och flera skådespelare har sagt att de kommer sakna en av sina bästa vänner och inspirationskällor. Många svenskar växte upp med Ekman på sin TV eller har sett honom på teater och många har skrattat åt flera av hans roller. 

Carl Agenäs Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar