HAVET: ”Vi är fanan för psykisk ohälsa”

Publicerad: 23 maj kl 14:09

Bandet HAVET dök upp från ingenstans och spelas nu i hörlurar och på fester runt om i Sverige. Läget har träffat bandet och pratat om alltings början, det kommande EP-släppet och psykisk ohälsa.

Läget träffar HAVET i deras replokal, fem minuters bilresa från Stora torget i Karlstad. Det är ett litet rum, där instrumenten står intryckta längst väggarna. Vi sätter oss i en ring på den gröna mattan på golvet, som man satt på dagis, och pratar om hur allting började.

– Alltså fan. Jag skrev på Facebook i en grupp, ”Musiker i Karlstad”, och frågade om någon ville starta band och de ville några, säger sångerskan Victoria.

Victoria trodde aldrig att det skulle bli ett band. Hon ville mest ha lite nya kompisar och göra något roligt.

– I början tog jag de snyggaste killarna, för det var bara killar som svarade. Det var nära att Tobbe inte kom med för han hade en jättekonstig profilbild, men sen verkade han schysst, säger hon och skrattar.

I dag består bandet av Victoria som sjunger, Edward Pancetti på gitarr och synt, Tobias Olofsson på gitarr, Johan Köhler på bas och Dennis Tufvasson på trummor.

Den 26 maj släpper bandet EP:n ”Bipolär”. Med hjälp av ”Bipolär” vill HAVET avskaffa tabun kring psykisk ohälsa.

– Vi är fanan för psykisk ohälsa. Det där det som är det viktiga, att vi normaliserar psykisk ohälsa på ett positivt sätt. Du ska kunna säga att du inte mår bra och ska gå hem, utan att få frågan om du har feber. Det är så mycket folk som lider i tystnad för att det är skamligt och det ska inte behöva vara det. Att ha psykisk ohälsa är samma sak som att vara förkyld eller jättesjuk. Folk ska inte behöva må mer dåligt för att man mår dåligt, säger Johan och resten av bandet håller med.

Känslorna inför EP-släppet är blandade och frågan om hur det känns möts av chockade leenden och skräckblandad förtjusning.

– Det känns jättekonstigt. Hela den här processen känns jätteoverklig, säger synt- och gitarristen Edward.

– Det ska bli kul men det är så jävla läskigt också. Att folk kommer lyssna på den och vad de kommer tycka, säger Victoria.

Det har varit en lång resa från Victorias inlägg i Facebook-gruppen ”Musiker i Karlstad” till EP:n och de spelningar som bandet ska göra runt om i Sverige nu framöver. Det viktigaste i början var att hitta ett eget sound, men genom att improvisera och mest ha roligt lyckades bandet skapa musik som passade till de melankoliska och samtidigt peppiga texterna.

– Många kommer fram till speciellt Victoria och tackar för att hon är så öppen och ärlig när hon skriver texterna, säger Edward.

– Vi ville att musiken skulle vara samma som texterna, så då har musiken blivit det också, öppen och ärlig, inflikar Johan.

Den första låten som bandet släppte på Spotify var singeln ”Såna som aldrig blir kära”. Den släpptes under våren 2016 och klättrade snabbt upp på svenska spellistor. Idag har HAVET släppt 4 låtar, varav en är med på den kommande EP:n.

Victoria som skriver texterna till HAVETs låtar får inspiration från livet, säger hon. Allt idiotiskt som hon gör. Att låtarna på EP:n ska handla om psykisk ohälsa har varit en självklarhet för henne.

– Jag är bipolär så det känns självklart. Fast jag har jävligt mycket ångest inför det här släppet. Jag har tänkt; ”varför ska jag gå ut med min diagnos?”, men att jag ens ställer den frågan är ett tecken på att det här måste göras.
 

sofia
Sofia Clason Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar