Kärlek, sex och alkohol - inget är för svårt att prata om

Publicerad: 18 april kl 13:42

Östersunds enda podcast heter Lillördag med Lindh och Lassie. Läget har träffat dem och pratat om hur det är att podda i en småstad, hur vuxna ofta förminskar unga och om man kan prata om onani när man vet att ens mamma lyssnar.

Lillördag med Lindh och Lassie är Östersunds första livsstilspod. Senaste avsnittet handlar om pinsamma saker Lindh och Lassie gjort på fest och om mobbing, depression och våldtäkt.

Mira Lindh (Lindh), 19, och Hanna Larsdotter (Lassie), 19, träffades när båda började samhällslinjen på gymnasiet. Efter att de varit vänner i ungefär ett år bestämde de sig för att starta en podcast. Efter många om och men fick de kontakt med Östersunds Posten (ÖP) som lät dem låna redaktionens mikrofoner och inspelningsutrustning. Nu poddar de en gång i veckan i tidningens lokaler och får betalt för det.

- Fredagspodden är våra gurus och precis som dem vill vi vara två kvinnor som för ett avslappnat samtal - men vår grej är att vi riktar oss till ungdomar i Östersund, säger Hanna Larsdotter.

Avsnitt 47: ”REN MISÄR, eller?” har fått mest uppmärksamhet och flest lyssningar. Då handlade Lillördag med Lindh och Lassie om en gymnasiefest i Östersund som enligt tidningar spårade ur. Polisen gick ut med att det var total misär och händelsen skrevs om i Aftonbladet.

- Jag blir på riktigt kränkt av att det låter i medier som om hela den här generationen är fucked up, vi blir så generaliserade, säger Hanna Larsdotter i avsnittet.

Trots att båda halvorna i podcast-duon var på plats var det bara vuxna som fick säga sin åsikt i medier. Mira Lindh och Hanna Larsdotter känner att auktoriteter som lärare och poliser ofta dömer yngre för hur de väljer att leva. Att de å ena sidan kan driva egna projekt som entrepenörer och att de å andra sidan gilla att festa är något som de tror att många äldre inte förstår.

- Vi är i en jobbig ålder just nu. Vi förväntas vara vuxna men vuxna ser oss fortfarande som barn, det blir en konstig krock, säger Mira Lindh.

Med 71 avsnitt i ryggen är de nu vana poddare som drivs av att människor kommer fram på stan eller hör av sig på Instagram och Facebook och säger att det dom gör är bra.Trots det är de ingen av dem som går runt och tänker på att varje person de möter på gatan kan vara en lyssnare. Båda lämnar de det sagt i podden i rummet de spelar in i, vilket gör att de inte känner några hämningar.

- Jag vill prata om saker som inte pratas om i ett öppet rum, till exempel onani, och då vill jag inte begränsa mig bara för att jag vet att mamma lyssnar, säger Hanna Larsdotter.

Lillördag med Lindh och Lassie tar upp kärlek, sex och alkohol på ett personligt sätt och till andra unga som funderar på att starta en podd har de främst en sak att säga: du behöver absolut inte vara en förebild.
 

Sara Persson profilbild
Sara Persson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar