Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 19 april kl 14:43

Fem låtar per dag. I dag plats 50-46

 

50 1/250 2/2

“Suedi” är historien om mellanförskapet som finns hos de som sällan kallas svenskar trots att det är det enda landet de bott i. Det sätter ord på känslan att inte bli kallad svensk trots att man är född och uppväxt i Sverige.

Ibrahima Erik Lundin Banda, som artist Erik Lundin, har både förmågan och modet att berätta det som behöver berättas. Det några av de många styrkor som gör honom till de mest framträdande artisterna i 2010-talets nya generation i svensk hiphop. 

 

 

49 1/249 2/2

Med albumet Infruset gjorde Mando Diao 1800-talsdikter till populärmusik. På ett nästan unikt sätt så tog Borlängebandet poeten Gustaf Frödings texter och gjorde de helt självklara för dagens öron. 2012 blev singeln "Strövtåg i hembygden" en av de mest spelade låtarna på radio. Texterna var långt ifrån nya, men Mando Diao lyckades uppdatera ett av Sveriges vackraste kulturarv.

 

48 148 2

“I natt är jag din” handlar om känslan att det bara finns två personer i världen. Du och personen du är med under natten. Thomas Ledins förmåga att skriva låtar gjorda för allsång går inte diskutera, men här är beviset på att få saker är varmare än när Ledin sjunger om närhet.

 

 

47 147 2

Kajsa Grytt var 20 år när Tant Strul slog igenom i 80-talets Punksverige. Med kontroversiella låttexter blev de ett av de mest uppmärksammade banden under samma tid. “Slicka mig ren” från bandets andra album Jag önskar dig blandar frihetslängtan, politik och tonårslust på det sätt som bara Tant Strul kunde. 

 

 

46 146 2

Med “Kalla Mig” sätter Östersundsbandet Vapnet ord på en rädsla många av oss känner. Rädslan att bli uthängd på internet. Redan i den första meningen förstår man hur hjärtskärande låten är. Vapnet berättar hur en dagbok blivit stulen och hur den nu sprids på nätet. Ju fler som laddar ner den, ju fler skrattar åt vad som skrivits.

I kontrast till den soliga melodin får det mörka temat dig att tänka på att ord faktiskt skadar. Något som alltid är värt att tänka på. 

 

Lyssna och följ Lägets spotifylista 

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar