Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 21 april kl 11:48

Fem låtar per dag. I dag plats 45-41

45 (1)45 (2)

“När det snurrar i min skalle” kan kort beskrivas som ett lyckopiller i låtform. Till tonerna av sorgfri electropop sjunger Johan Tommy Karlsson, mer känd som Familjen, om brinnande kärlek. Det är en låt som får dig att vilja le, dansa och älska. Helst på en och samma gång.  

 

 

44 (1)44 (2)

 

Lisa Nilsson var 22 år när hon släppte albumet Himlen runt hörnet. Singeln som delar albumets titel var den största anledningen till den stora framgången. Texten och musiken är skriven av Mauro Scocco och tillsammans med Nilssons ömma sång blir låten till en av de finaste kärleksförklaringarna inom svensk musik.

 

 

43 (1)43 (2)

Vardagen kan ofta kännas grå och tung. Få låtar sätter ord på känslan bättre än “Ingen vill veta var du köpt din tröja”. Singeln från Raymond & Marias debutalbum Vi ska bara leva klart handlar om hur lätt det är att känna sig osynlig och bortglömd trots att man egentligen har ett bra liv.

Med en glad melodi och en text som blandar ett allvar, mörk humor en stor dos av trallvänlighet blev låten till en av de största sommarplågorna 2004. 

 

 

42 (1)42 (2)

Få artister har varit bättre att tolka i Sverige bättre än Magnus Uggla. Sedan debuten på 70-talet har han med ett vässad penna skrivit texter om politik, relationer och slöseri av pengar.

“Kung för en dag” är en drygt tre minuter lång varning för vad som händer om du lägger dina pengar på fel saker. Låten har ändå blivit en av de mest spelade festlåtarna i svensk musikhistoria.  

 

 

41 (1)41 (2)

Efter en längre tids kamp mot cancer avled i år Sven-Erik Magnusson. Som sångare i Sven-Ingvars hade under mer än 60år varit en av de mest självklara stjärnorna i musiksverige.

“Fröken Fräken” släpptes som singel 1964. Låten var en stor del av hur Sven-Ingvars blev Sveriges största dansband.

 

Lyssna på och följ Lägets spotifylista 

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar