Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 24 april kl 10:26

Fem låtar per dag. I dag plats 40-36

40 (1)40 (2)

2008 var vampyrens år. Den första filmen i Twillightserien släpptes på bio och tidigare under året hade True Blood premiär med svenska Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna. Men i Musiksverige var det en annan vampyr som härskade.

Markus Krunegårds “Jag är en vampyr” gav en annorlunda version av nattvarelsens liv. Krunegårds vampyr är svag och osäker. Istället för törst efter blod så är det istället fester, slagsmål och kärlek dess stora begär. Det var en låt som stod ut, trots att den var så i tiden.  

 

39 (1)39 (2)

Sedan starten 1991 har bob hund varit ett måste att se live. Aftonbladet har utsett indierockbandet till “Sveriges bästa liveband” och på Läget är vi redo att hålla med.

“Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puss” var bandets stora genombrott för den bredare publiken. En stor anledning var att bob hund äntligen lyckades fånga sin elektriska energi från sina konserter på en platta. 

 

38 (1)38 (2)

Jason Michael Bosak Diakité, mer känd under artistnamnet Timbuktu, har hela sin sin karriär tagit upp de viktiga problemen i samhället. “Alla vill till himmelen men ingen vill dö” handlar om vad som händer om vi låter girighet styra världen. Låten bidrog till att Timbuktu vann “årets hiphop/soul” och “årets textförfattare” på Grammisgalan 2006.

 

 

39 (1)37 (2)

Vi har alla varit kära i någon vi har gått i samma klass med. Få låtar beskriver det bättre än popklassikern “Vill ha dej” av Freestyle. Hiten från 1981 handlar om tonårskänslor som är omöjliga att hålla tillbaka. Längtan efter närhet, både när det kommer till hjärta och kropp. 

 

 

36 (1)36 (2)

I mer än 30år har spelarna i Hammarby IF gått in på sina hemmamatcher till “Just idag är jag stark”. Singeln spelades in 1979 av Kenta Gustavsson som sedan barnsben var ett stort hammarbyfan. Den blev snart en hit både vid och utanför fotbollsplanen.

Kenta Gustavsson gick bort 2003 och blev 54år gammal. Två år tidigare fick han se Hammarby vinna sitt första, och hittills enda SM-guld i fotboll för herrar.
 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar