Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 25 april kl 12:09

Fem låtar per dag. I dag plats 35-31.

35 (1)35 (2)

Redan på debutalbumet Het Vind var det uppenbart att Marie Fredriksson var en stjärna. Albumet släpptes 1984 och två år senare skulle Fredrikssons karriär explodera då hon tillsammans med Per Gessle skapade duon Roxette.

På balladen “Ännu doftar kärlek” visas Fredriksson många styrkor. I både text och sång är hon både varmt öm och naturligt kraftfull.  

 

34 (1)34 (2)

Efter de spelat “En natt i tunnelbanan” live på SVT:s Måndagsbörsen blev Noice berömda över en natt. Texten som handlar om livet som tonåring i storstäder fick stort genomslag hos den yngre publiken. Låten släpptes 1979 och var en stor anledning till punkbandets stora framgång i början av 80-talet.  

 

33 (1)33 (2)

Efter månader av snö och slask är den svenska sommaren bland det finaste som finns. En varm midsommarkväll på slutet av 60-talet skrev Lasse Berghagen en av de låtar som bäst beskriver allt det härliga med denna varma årstid. Sedan singeln gavs ut 1971 har “En kväll i juni” trallats i Sommarsverige. 

 

 

32 (1)32 (2)

Annika Norlin har sedan debuten 2005 varit en av Sveriges mest flitiga artister. Som Hello Saferide sjunger hon på engelska och haft hits med låtar som “The Quiz” och “My Best Friend”. Då Norlin sjunger på svenska går hon istället under artistnamnet Säkert!.

“Vi kommer att dö samtidigt” från Norlins debutalbum som Säkert! är en popmelodi om kärlek, livslust och död. På sin utpräglade jämtländska sjunger hon en text i moll som samtidigt bjuder upp till dans.  

 

31 (1)31 (2)

“Trubbel” beskriver vad som händer efter att någon förstår att sin partner varit otrogen. Visskrivaren Olle Adolphson lyckas i texten blanda det tragiska med komiska. Verserna är fulla av skratt, tårar och flera oväntade händelser. Sedan låten släpptes 1961 har flera välkända artister tolkat låten, bla Monica Zetterlund och Håkan Hellström.

 

 

Lyssna på och följ Lägets spotifylista 

 

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar