Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 26 april kl 12:13

Fem låtar per dag. I dag plats 30-26.

30 (1)30 (2)

På sitt tredje album Sången dom spelar när filmen är slut från 1991 når Peter LeMarcs låtskrivande sin absoluta höjd. “Little Willie John” från samma album är en låt som med både text och musik kan värma de kallaste av hjärtan. Det är en låt där Lemarc berättar om sina minnen från en kärlek som gått förlorad. Han blandar värme och vemod på ett sätt som är unikt inom svensk musik.

 

 

29 (1)29 (2)

1989 vann Jakob Hellman en Grammis för “Bästa manliga rockartist”. Samma år hade han haft sitt stora genombrott med albumet …Och stora havet. Albumet hyllades både av kritiker och lyssnare. Det var därför oväntat att Hellman efter några år senare valde att dra sig bort från rampljuset.

Singeln “Hon har sätt” är en kärleksförklaring, varken mer eller mindre. Med en text som påminner om tonårspoesi sjunger Hellman allt det som får hans hjärta att slå för just denna kvinna. Det är svensk popmusik är den är som bäst.  

 

 

28 (1)28 (2)

Det går inte prata om svensk musikhistoria utan att nämna Evert Taube. Taube föddes 1890 och bland hans många verk finns tavlor och poesi, men det är för sina visor han är mest ihågkommen. “Sjösala vals” släpptes i text 1941 och spelades in året efter. I dag är det en av Sveriges mest välkända visor. 

 

 

27 (1)27 (2)

Under sin långa karriär har Joakim Thåström varit ökänd för att inte ställa upp på intervjuer. Stora delar av hans liv har därför länge varit ett mysterium. Mycket av det han var med om som sångare i kultbanden Ebba Grön och Imperiet berättade Thåström för första gången på soloplattan Skebokvarnsv. 209. På albumet från 2005 lämnar han sig själv öppen på ett nytt sätt. Det bästa exemplet är singeln “Fanfanfan”.

Med raspig röst sjunger Thåström hur han lät fel person försvinna ur sitt liv. Den enkla frasen “fan, fan, fan” blir ett självklart sätt att uttrycka sin ånger. Det är en låt som griper tag i dig och vägrar släppa taget långt efter den slutat spela.  

 

 

26 (1)26 (2)

Redan som fjortonåring valde Sven Thomas Magnusson att byta efternamn till Di Leva, ett namn han skulle behålla som artist. Det var långt innan tiden kändisskapet tydligt att Di Leva skulle gå sin egna väg genom livet.

Di Levas stora genombrott kom 1987 med hans andra album Vem ska jag tro på?. Singeln med samma titel är en låt om en värld ur led. Ett tema som idag känns lika aktuellt som när låten släpptes.  

 

Lyssna på och följ Lägets spotifylista 

 

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar