Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 28 april kl 11:17

Fem låtar per dag. I dag plats 25-21.

25 (1)25 (2)

Under våren 2011 släppte Veronica Maggio sitt tredje album Satan i gatan. Hits som “Jag kommer” och “Välkommen in” spelades flitigt på radio och plattan hyllades av både kritiker och fans. Albumet var hennes första efter att förhållandet med Oskar Linnros hade tagit slut. Linnros hade tidigare varit med och spelat in Maggios två första album. Därför hörs uppbrottet i både musiken och den hjärta och smärta som många av låtarna handlade om. 

Maggios sorg hörs bäst på albumets tredje singel “Mitt hjärta blöder”. Det är en låt om osäkerhet, fester och ensamhet. Från första till sista minut går det inte värja sig för Maggios hjärtskärande ton.  

 

 

24 (1)24 (2)

Petters plats som en av de viktigaste artisterna för svensk hiphop är i dag självklar. Genombrottet kom 1998 med debutalbumet Mitt sjätte sinne. Singeln “Vinden har vänt” var en av de första låtarna som rappades på svenska som både spelades på radio och nådde topplistorna. Petters ökade populäritet var en stor anledning till hur svensk hiphop fick en allt bredare publik under slutet av 90-talet. 
 

 

23 (1)23 (2)

Bo Kaspers Orkester har sedan de grundandes 1991 varit ett av Sveriges mest hyllade band. I över 30år har de fortsatt att utveckla den blandning av pop, rock och jazz som gör bandets musik så speciell.

“Dansa på min grav” kom som singel 2003. Sångaren Bo Sundströms sång är skör men samtidigt allvarlig. Melodin är avskalad och stor på en och samma gång. Det är en låt mer flera delade sidor som tillsammans gör den till en av de vackraste melodierna i svensk musik.  

 

 

22 (1)22 (2)

Joakim Thåström har själv sagt att tiden som sångare i Imperiet aldrig var den bästa i hans karriär. Samtidigt var det denna period då han nådde ut till en större publik. Imperiet skapades 1981 lades ner sju år senare. Bandet hade under denna tid blivit ett av Sveriges största rockband.

“Du ska va president” är låten där Imperiets olika influenser hörs som tydligast. Singeln som släpptes 1984 blandar Thåströms punkiga textskrivande och Imperiets rockiga new wave. 

 

 

21 (1)21 (2)

Pugh Rogefeldt debuterade med Ja, dä ä dä var det ett av de första rockalbumen på svenska. På skivan som släpptes 1969 tog Rogefeldt inspiration från den växande psykedeliska rocken som i slutet av 60-talet blev allt mer populär i USA. 

Singeln “Små lätta moln” trollbinder direkt lyssnaren. Rogefeldt skapar en drömvärld där sång och musik är lika självklart som väder och vind. 

 

 

Lyssna på och följ läget spotifylista

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar