Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 2 maj kl 02:31

Fem låtar per dag. I dag plats 20-16.

20 (1)20 (2)

Hösten 1996 släppte Lars Winnerbäck debutalbumet Dans med svåra steg. Skivan blev verklighet först efter att Winnerbäck och hans närmsta vänner lyckats låna de 60 000kr som behövdes för att spela in plattan.

På albumet skildrar Winnerbäck hjärtesorg och vardagsproblem som bara han kan. Den svenska publiken älskade den dystra tonen i både sång och melodi och singeln “Kom änglar” blev snart en stor hit. Sedan dess har 21år gått. Winnerbäck har blivit en av Sveriges största artister och de pengar kompisgänget skrapade ihop 1996 har de fått tillbaka flera gånger om.  

 

 

19 (1)19 (2)

Lisa Ekdahl var 20år när hennes debutalbum slog ned som en bomb i Musiksverige. Med en ton som var både mystiskt ungdomlig och världsvant mogen blev Ekdahls röst snabbt en av de mest omtalade i svensk musik. Skivan med namnet Lisa Ekdahl skulle toppa försäljningslistorna och vann också “Årets album” på Grammisgalan 1994.

Singeln “Vem vet?” är än idag hypnotiserande trallvänlig. Låten är det bästa exemplet på den blandning av jazz och pop som gör Ekdahl så unik inom svensk musik.

 

18 (1)18 (2)

Anna-Lena Löfgrens plats i svensk musikhistoria var självklar långt innan hennes död 2010. Löfgren föddes i Stockholm 1944 och hade under sin karriär hela 37 låtar på Svensktoppen. Av alla dessa fick numera klassiska singeln “Lyckliga gatan” från 1967 störst framgång.

Låten är en tolkning av en italiensk visa vid namn “Il ragazzo della via Gluck”. Den svenska texten handlar de stora förändringar som skedde i Sverige under 60-talet. Det var en tid då många gamla byggnader revs för att göra plats för de mer moderna höghusen i betong. Det är en lånad melodi som Löfgren lyckades göra till en del av det svenska musikarvet.  

 

17 (1)17 (2)

Många musiker i Sverige har haft sitt genombrott på Melodifestivalens scen. En av de viktigaste bidragen i tävlingens historia var när Björn & Benny, Agnetha & Frida ställde upp med "Ring ring (bara du slog en signal)" 1973. Bandet skulle senare bli mycket mer kända som ABBA. Bidraget slutade på en tredjeplats, men blev efter tävlingen superhit. Låten skulle bli början ABBAs fantastiska framgångssaga.

 

16 (1)16 (2)

Hoola Bandoola Band formades sommaren 1970. Gruppen som leddes Mikael Wiehe och Björn Afzelius blev snabbt ett av Sveriges mest uppmärksammade akter både live och på platta. Trots framgångarna höll bandet ihop mindre än sex år och uppöstes våren 1976.

Politiken och musiken har alltid gått hand i hand för Hoola Bandoola Bands medlemmar. “Keops Pyramid” från bandets andra album Vem kan man lita på? är inget undantag. Låten är skriven 1972 av Wiehe och är en berättelse om världens orättvisor. Wiehes budskap är att man inte ska glömma hur hårt många måste jobba för att få ska ha det bra. Singeln blev en av de viktigaste låtarna i den politiska rock, ofta kallad "proggen", som blev allt mer populär i Sverige under 70-talet. 

 

Lyssna på och följ läget spotifylista

 

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar