Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 22 maj kl 13:43

Fem låtar per dag. I dag plats 15-11.

15 (1)15 (2)

Då man i dag ser Plura Jonsson stå och laga mat i TV är det lätt att glömma att han är mer musiker än kock. Som sångare i bandet Eldkvarn var han i över 40 år frontfiguren i ett av Sveriges mest kända rockband. Gruppen som sedan två år tillbaka har paus bildades i Norrköping redan 1971 har många framgångsrika singlar, den kanske största är rockballaden “Fulla för kärlekens skull”.

Singeln från plattan Svart Blogg släpptes 2007 och blev snabbt en stor hit. Det är en låt som börjar i ett lugn men allt eftersom växer i både sång och musik. Det är en låt som bevisar att Plura Jonsson alltid kommer passa bättre på en scen med ett band bakom sig än framför TV-kameran vid en spis.

 

14 (1)14 (2)

Anita Lindblom slog under slutet av 50-talet igenom i både musiken och filmens värld. Lindblom skulle som skådespelerska medverka i filmer som Rännstensungar och En Kärlekshistoria, men det var för sin musik hon skulle bli mest känd.

“Sånt är livet” är en cover på den amerikanske soulsångaren Roy Hamiltons låt “You Can Have Her” från 1961. Texten översattes samma år av Stikkan Anderson och skulle då den framfördes av Lindblom bli en superhit i Sverige. Låten har senare blivit framröstad av Sveriges Radios lyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna.  

 

 

13 (1)13 (2)

Efter en längre tids sjukdom gick Olle Ljungström bort i maj förra året. Ljungström blev bara 54 år men lämnade ändå bakom sig ett av de rikaste musikarven inom svensk musik. “En apa som liknar dig” från albumet med samma namn släpptes 2000. Det är en låt där Ljungström visar hans unika sätt att skriva svensk popmusik. 

 

 

12 (1)12 (2)

Sedan “Öppna landskap” släpptes 1982 har den ofta kallats för Sveriges inofficiella nationalsång. Som i “Du gamla du fria” lyckas Ulf Lundell på ett unikt sätt fånga allt det vackra med den svenska naturen. Det är en låt nästan alla hört och nästan alla kan. Med åren har har den blivit mer än just bara en låt i mängden av Lundells många hits.

 

 

11 (1)11 (2)

Under 60-talet var Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk de två största trubadurerna i Musiksverige. De två vissångarna hade en komplicerad vänskap och rivaliteten mellan de två var stor. Efter att Åkerström gick bort 1985, 47år gammal, tillägnade Vreeswijk en visa till den bortgångne vännen.

Som trubadur var Fred Åkerström känd för sina texter och sin varma basröst. “Jag ger dig min morgon” från albumet Två Tungor visar exakt varför. Åkerströms innerliga ton är kraftig och stor samtidigt som innerlig och kärleksfull.

 

Lyssna på och följ läget spotifylista

<iframe src="https://open.spotify.com/embed/user/jagheterjohanheterjag/playlist/2Hyg0RHClmI0glLOvIERZu" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar