Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 23 maj kl 09:13

Fem låtar per dag. I dag plats 10-6.

10 (1)10 (2)

Från telefonist på Televerket i Hagfors till internationellt hyllad jazzsångerska. Monica Zetterlunds genomslag under 50-talet är något unikt i svensk musikhistoria. 1961 släpptes “Sakta vi gå genom stan”, Zetterlunds mest framgångsrika låt i Sverige. Texten är skriven av Beppe Wolgers och handlar om Stockholm stad. Trots att Zetterlund var uppväxt i ett mindre samhälle i Värmland framförde hon låten med den självklara världsvana som gjorde henne till den stjärna hon var.

 

 

9 (1)9 (2)

Efter tiden i Hoola Bandoola Band skulle Björn Afzelius som soloartist fortsätta att skriva politiskt laddad musik. Det sociala engagemanget sträckte sig över Sveriges gränser och Afzelius fattade extra stort tycke för Latinamerika och dess kultur.

“Sång till friheten” är en svensk tolkning av den kubanske musikern och politikern Silvio Rodríguez Domínguez kampsång "El día feliz que está llegando” (den lyckliga dagen kommer). Singeln släpptes på albumet Innan tystnaden… 1982 och handlar om kärleken till friheten och revolutionen. Den är både en av de finaste och viktigaste låtarna i Afzelius stora musikarv.

 

 

8 (1)8 (2)

“Främling” var den då 16-åriga Carola Häggkvists bidrag till den svenska melodifestivalen 1983. Efter hon framfört låten var Sverige överens om att en ny musikstjärna var född. Bidraget vann tävlingen och slutade samma år på tredje plats i Eurovision Song Contest. I dag är Carola 50 år och har haft en de mest framgångsrika karriärerna inom svensk musik.

 

7 (1)7 (2)

Den 17:e december förra året spelade Kent sin sista konsert. På ett fullsatt Tele 2 Arena hade resan för Sveriges största rockband nått sin ända. Det var slutet på en era inom svensk musik - för alla Kent-fans var det mycket mer än så.

Hur skulle gruppen som bildades 1990 kunna ge fansen det perfekta avslutet? Den totala explosionen av nostalgi kom då Kent som näst sista låt spelade ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)”.

Låten är den elfte och sista på albumet Du & jag döden från 2005. Elva år senare skulle orden ”Jag är livrädd för att leva och jag är dödsrädd för att dö / men älskling vi ska alla en gång dö” väcka mer känslor än någonsin tidigare. Det var den sista konsertens bitterljuva crescendo. Ett farväl lika smärtsamt som det var vackert.  

 

6 (1)6 (2)

Nationalteatern är den rebelliska teatergruppen som blev ett av Sveriges mest kända rockband. Med politiska texter och en helt orädd attityd nådde bandet kultstatus inom proggen under slutet av 70-talet. Albumet Barn av vår tid släpptes 1978 och singeln med samma namn skulle bli bandets mest ikoniska låt.

“Barn av vår tid” handlar om hur orättvist samhället kan behandla unga. Text och musik är skriven av Ulf Dageby och influenserna från teaterns värld går att höra i de dramatiska tempoväxlingarna och skiftningarna i tonen.

2013 gjorde Ebbot Lundberg en tolkning av “Barn av vår tid” på Så Mycket Bättre. Det som gjorde Lundbergs cover så speciell var hur TV4 lät låten ta upp över sju och en halv minut av bästa sändningstid. För en gångs skull gick konsten före reklamen.  

 

Lyssna på och följ läget spotifylista

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar