Läget listar: 50 bästa låtarna på svenska

Publicerad: 26 maj kl 12:29

Fem låtar per dag. I dag plats 5-1

5 (1)5 (2)

Året är 1980 och bandet Gyllene Tider släpper sitt självtitulerade debutalbum. Den trallvänliga poprocken slår ner som en bomb och plattan skulle snabbt toppa de svenska albumlistorna. Gruppen ledd av Per Gessle turnerar landet runt och vart än bandet spelar är hysterin total. Höjdpunkten på bandets konserter är publikfavoriten “Flickorna på TV 2”.

Låten beskriver en flykt in i TV-skärmens fantasivärld. Då den släpptes ansågs Gessles text om drömmar och begär som kontroversiell. I dag är det en av de mest allsångsvänliga låtarna som finns på svenska. Det var det första exemplet på den hitmaskin utan motstycke som Gyllene Tider är.

 

4 (1)bla

Ebba Grön bestod av Joakim Thåström, Gunnar ”Gurra” Ljungstedt och Lennart “Fjodor” Eriksson. Bandet bildades 1977 och splittrades 1983. På mindre än sex år skulle punktrion för alltid förändra Musiksverige.

“Den ena handen vet vad den andra gör” är den kultförklarade kampsången skriven 1972 av Leif Nylén och inspelad av proggbandet Blå Tåget. Åtta år senare skulle Ebba Grön göra en cover på låten som då skulle få namnet “Staten och Kapitalet”. Punktolkningen gjorde låtens text ännu mer slagfärdig. I ren urilska skriker Thåström orden mer än vad han sjunger dem. “Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt / staten och kapitalet, dom sitter i samma båt” - få svenska textrader är lika ikoniska.  

 

 

3 (1)3 (2)

Från genombrottet 1964 och till sin bortgång 1987 nådde Cornelis Vreeswijks karriär både de högsta höjder och den djupaste botten. Vreeswijks privatliv var kantat av fängelsevistelser, skatteskulder och drogmissbruk, något som ibland överskuggade den musik han skrev. När han dog 50 år gammal lämnade han bakom sig ett av de Sveriges viktigaste musikarv.

Vreeswijk skrev många låtar som i dag är svenska klassiker. “Brev från kolonien”, "Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind” och “Jag hade en gång en båt” är tre exempel. Men bland Vreeswijks hundratals visor är det “Somliga går med trasiga skor” från 1968 som nu kopplas mest till den hollandsfödde trubaduren.

“Somliga går med trasiga skor” handlar om människans dödlighet och vår vilja att tro på något större än oss själva. I Vreeswijks ord finns det stort utrymme för egen tolkning och både text och musik trollbinder. Det är musikmagi i dess renaste form. Det är den enda låt som behövs för att se Cornelis Vreeswijk som en av svensk musiks allra största artister.  

 

 

2 (1)2 (2)

Hösten 2000 släppte Håkan Hellström sitt debutalbum som soloartist Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg. Den tidigare något anonyma trummisen i banden Broder Daniel och Honey Is Cool blev snart hela Sveriges Håkan.

Hellström är bäst när han skriver om hjärta och smärta. Håkans kärlekspop når sin topp på “Nu kan du få mig så lätt” från debutplattan.

Trots att det har säkert skrivits miljontals låtar om olycklig kärlek så finner Hellström ändå ett unikt sätt att sätta ord på hjärtesorg. På albumet avslutas “Nu kan du få mig så lätt” i en total explosion. Live väljer Håkan oftast en mer avskalad version som ger utrymme för allsång. Oavsett hur den tolkas är sättet Hellström gång på gång upprepar “Om du vill ha mig / nu kan du få mig så lätt” en av de största känslomässiga urladdningarna i svensk musik.

 

 

1 (1)1 (2)

Rösterna i huvudet blev tillslut för högljudda. I över tio år led Ted Gärdestad av schizofreni och den 22:e juni 1997 tog han sitt liv då han hoppade framför en tågvagn. Gärdestad blev bara 41 år gammal.

I boken Jag vill ha en egen måne skriver Kenneth Gärdestad om den psykiska ohälsa som bröt ned hans bror. Han beskriver hur Ted rev upp sin hand. Skadan hade han själv orsakat med flit. Ted hade räknat ut att med en trasig hand skulle folk sluta be honom spela musik, i alla fall för stunden. - Handen kunde folk, och han själv, acceptera. Men att däremot säga "det är fel på min hjärna", det kunde han inte göra, skriver Kenneth.

Mycket av den sorg som Ted Gärdestad bar omkring går att höra i hans musik. Melodierna var ofta sköra, som om de precis som Gärdestad själv kunde gå sönder vilken sekund som helst. “Himlen är oskyldigt blå” är precis en sån låt.

“Himlen är oskyldigt blå” spelades först in på engelska under namnet “Blue Virgin Isles” 1978. 15 år senare, med svensk text skriver av brodern Kenneth, skulle låten få nytt genomslag. Det är Gärdestads mästerverk. För många är det den vackraste svenska låt som någonsin skrivits.

Trots sjukdomen hade Ted Gärdestad ändå hela tiden sin största kärlek inom sig - musiken. Och det är för den han alltid kommer bli ihågkommen.  

 

Lyssna på och följ läget spotifylista

Info: En lista på de 50 bästa låtarna med svensk text. Varje artist/band får bara vara med en gång (undantag då ifall artisten både varit del av ett band och haft solokarriär). 

Johan Olsson Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar