Resa i SKAM:s fotspår

Publicerad: 26 maj kl 01:08

Det är få som har missat den norska serien SKAM. Serien som utspelar sig Oslo har gett staden en ny karaktär och lockar många nya turister som går i seriens fotspår. Läget listar platserna ni ska besöka för att den ultimata SKAM-upplevelsen. Och ja, ni kommer att skämmas.

Inför resan

Stanna inte allt för länge i Oslo. DET ÄR SVINDYRT som känt. 1-2 nätter max är en rekommendation. Ni hinner se mycket av Oslo på den tiden.

Gör som norrmännen själva och ta med saker som mat och sånt annat som är billigare från Sverige.

Om man åker från Stockholm är tåget det bästa resmedlet till Oslo, både för miljön och din plånbok.

Hartvig Nissen

Nissen

Börja dagen med ett besök på Hartvig Nissen, eller “Nissen” som den kallas i folkmun.

Nissen är gymnasieskolan en stor del av SKAM utspelar sig på, då de av flesta karaktärerna studerar där.

Om ni vill smälta in bra skolgården bland alla elever se till att vara ett gäng på max 2-4 personer. Ni kommer se hur de stora turistgrupperna från världens alla hörn som kommer och tar bilder blir utstirrade.

Om ni har tur så kanske ni får syn på Isak (Tarjei Sandvik Moe) och Magnus (David Alexander Sjøholt) som går där i verkligheten.

Bislett Kebab House

Kebab

Efter besöket på Nissen är man “sulten”, så då är det dags för lunch. Den kan du faktiskt unna att köpa dig, Och då på ett ställe som är förknippat SKAM, Bislett Kebab House (BKH).

BKH är en matkedja som finns på flera ställen i Olso, så det gäller att veta vilket som "SKAM-stället”. Pilestredet 55, 0350 Oslo är adressen för det stället där Jonas och Isak handlar sina kebaber innan Isak förklarar att han är kär i Even för Jonas.

BKH:t ni köper er kebab eller falafel på ligger nära kungliga slottet som har en fantastisk park. Så om solen skiner så är det en lysande idé att sätta sig där och njuta av maten i den fina omgivningen tillsammans.

Kulturhuset Hausmania

Hausmania

Kulturhuset Hausmania ligger intill gymnasieskolan Elvebakken där Even gick innan han bytte till “Nissen” där alla andra SKAM-karaktärer går.

Hausmania och kvarteren intill är omgiven av fantastiskt graffiti som är värd att beskåda. Det ger Chirstianialikanande vibbar.

Kulturhuset inhyser också Grusomhetens teater där teatergruppen Antiteateret, som Isak (Tarjei Sandvik Moe) är en del av, brukar sätta upp sina pjäser. Försök tajma resan med en av deras uppsättningar.
 

Operahuset

Operan

När ni sett klart på teatern börjar himlen skymma måste ni ta er medhavda mat och springa ner till hamnen, och upp på operahusets tak där ni har en liten picknick. 

Här samlas många för att se en fantastiskt för att se solnedgången.

Det blir den perfekta avslutet på en fantastisk dag innan ni tar tåget hem morgonen efter.

 

måns
Måns Fischerström Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar