Säkert slajm?

Publicerad: 5 maj kl 15:53

Att göra sitt eget slajm har blivit en global trend hos unga. Men du bör vara försiktig med vilket recept du följer, vissa innehåller nämligen en farlig kemikalie som kan ge svåra brännskador.

Raklödder, lim och linsvätska är slut i många affärer. Anledningen är den nya slajmtrenden hos unga. Youtube svämmar över av videor med miljontals visningar som lär ut hur du gör glittrigt, färglatt slajm på egen hand. Det har namn som "Unicorn slime" eller "Rainbow slime".

– Det härligaste vore om vi kunde göra ett riktigt stort slajm som man kunde bada i. Det skulle vara en dröm, säger 11 åriga Maja till SVT Nyheter.

Glitter, potatismjöl, diskmedel, tandkräm, schampo eller läppglans, slajm kan göras på många olika sätt och vissa recept innehåller bara två ingredienser. Men du bör vara försiktig med vilket recept du följer. Vissa recept innehåller nämligen ett väldigt starkt rengöringsmedel som innehåller mineralet Borax. Det starka medlet kan vara farligt om du inte späder det tillräckligt.

Brännskadad
En mamma i Storbritannien sände för några månader sedan ut en varning om rengöringsmedlet efter att hennes 10 åriga dotter fått svåra kemiska brännskador på händerna. Dottern hade följt en av alla gör det själv-videor på Youtube som använder det starka medlet.

– Det här är populärt bland barnen, men det kan vara farligt och jag vill att föräldrar ska bli medvetna om vilka följderna kan bli, säger mamman till Manchester Evening News.

Den brännskadade flickan har hänvisats till brännskadeavdelningen för att träffa en plastikkirurg.

– Hon kämpar för att skriva i skolan, och för att hålla i kniv och gaffel. Hon har ont och det kliar väldigt, säger mamman.

Gör ditt eget säkra slajm:

För att tillverka ditt eget slajm behövs bara ett fåtal ingredienser:
1 dl hobbylim
1 dl raklödder
En skvätt hudkräm för följsamheten
Blandas ut med linsvätska för rätt konsistens
Eventuellt kan karamellfärg eller glitter tillsättas

Annie Sääf Reporter
Manchester EveningNews

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar