Touch-kontroller gör Virtual Reality-tekniken ännu verkligare

Publicerad: 4 april kl 13:23
Spel-kontrollerna samverkar med VR-tekniken och skapar nya dimensioner till gamingupplevelsen

Virtual Reality-tekniken är nu i senaste ropet och gränserna mellan verklighet och dataspel blir nu ännu svårare att skilja åt. Men för att få en fullständig verklighetsupplevelse när man spelar med VR-hjälmen på huvudet gäller det att inget annat stör och påminner spelaren om verkligheten. Touchkontroller tar nu verklighets-illusionen till nästa nivå.

VR-vingar till en annan värld
Hela poängen med VR-tekniken är att transportera spelaren från verkligheten och in i spelet så att upplevelsen att spelaren faktisk upplever att den befinner sig i spelet snarare än att betrakta spelvärlden som in genom ett fönster. Virtual Reality kommer bara till sin fulla rätt om resten av prylarna, genom sin design, bryter illusionen som VR-hjälmen skapar.

Nya dimensioner till den digitala verkligheten
Det läggs nu mycket fokus på att utveckla handhållna touch-kontroller som ska gå hand i hand med VR-hjälmarna och är tänkta att vara så smidiga att spelarna inte ens tänker på att de håller i dem.
Handkontrollerna känner av spelarens handrörelser i 3 dimensioner; höjd, bredd, och längd. Kontrollerna känner även av rotation och hur hårt eller löst spelaren kramar kontrollerna med sina händer. Kontrollerna har alla de vanliga funktionerna som traditionella motsvarigheter.

En helt ny spelkänsla

Denna nya teknik för handkontroller ger spelaren en naturlig och dynamisk sätt att agera i spelet eftersom både huvud och handrörelser samverkar via hjälm och handkontroll. Det som återstår att arbeta bort för att göra illusionen komplett är tex att utveckla lösningar för en fullständig kabellös teknik och att utveckla spelgrafiken tills den är en perfekt kopia av den verklighet vi ser när vi tar av oss VR-hjälmen.
Upplevelsen av att aktivt använda touchkontrollerna i spelet överträffar den första anblicken, då de ger ett klumpigt och otymplig intryck.
Det är först när man börjar använda dem som man förstår att det finns en väl avvägd tanke bakom designen och pusselbitarna faller på plats.
 

profilbild
Michel Kristiansson Reporter
https://www.theguardian.com/technology

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar