Unga som brinner för film

Publicerad: 6 april kl 14:07

Vill du arbeta med film men vet inte riktigt i vilken ände du ska börja? Filmfestivalen Junior vill inspirera unga att både skapa och arbeta med film. – Det handlar mycket om tur, arbeta hårt och att ta alla chanser man får, säger Alice Stenberg, 16, som sitter i filmfestivalens juniorjury.

Det är fullsatt i biosalongen på Grand på Sveavägen. Stockholms Filmfestival Junior är i full gång och nu är det dags för kortfilmsvisning med temat identitet. Det skrattas och pratas högt innan filmerna börjar. Skratten lättar upp stämningen lite inför filmerna som kanske kan vara lite jobbiga att se. Idag kommer det att handla om bland annat näthat och att känna sig utanför. Innan filmerna drar igång presenteras de av en av dem som sitter i juniorjuryn under Filmfestivalen. Just idag är det Alice Stenberg, 16 år, som sköter presentationen av filmerna och delar även ut ordet till publiken under regissörssamtalet efter filmernas slut.

– Jag är inte nervös att prata inför folk. Jag har mycket scenvana sen tidigare, förklarar Alice efteråt. 

Hon studerar första året på Södra Latins gymnasium och det är första gången hon är en del av Filmfestivalens jury. Hon är en av de äldre deltagarna i gruppen som består av filmintresserade i åldrarna nio till sjutton. De har samlats en gång i veckan för att se en eller två filmer. Alice tycker att det har varit extra roligt eftersom att alla har haft så olika tankar om filmerna, och att de då fått diskutera dem lite extra. Till slut stod det mellan tre filmer, men beslutet om vinnaren var ändå relativt lätt.
– Vi hade helt enkelt turen med oss när det gällde att komma överens. Det fanns en film som alla blev tagna av, säger hon.

Vinnarna i de olika kategorierna avslöjas på lördag klockan 11:30 på biograf Skandia.

Även om Alice studerar sånginriktningen på Södra Latin så är det inte hennes huvudintresse. Hon brinner för att stå på scen, och drömmen skulle vara att arbeta med skådespeleri.
– Om jag har den turen. Man kan bara inte bestämma sig, det handlar mycket om tur, arbeta hårt och att ta alla chanser man får, säger Alice.

Självklart finns det inte bara skådespeleri och arbete framför kameran när det kommer till film. Det finns många andra arbetsuppgifter man kan sysselsätta sig med.
– Jag skulle gärna vilja regissera, om jag inte skulle skådespela. Det vore häftigt att forma om en idé till en film, berättar Alice.

Biosalongen är nu öde efter att nyss ha varit full av folk. När alla lämnade salongen hördes det ivriga diskussioner om filmernas handling. Publiken hade fått se filmer om näthat och utanförskap. Kanske kommer någon att påverkas av det som just visades på bioduken. Snart kommer salongen att fyllas upp igen, och nya människor kommer kanske att få uppleva något de aldrig känt förut.

Det är det som är det viktigaste med film, tycker Alice.
– Det är endast i film som vi kan få uppleva hur det är att vara en annan person, vad den tänker och känner, utan att behöva agera själva. Vi dras med i ett drama som väcker känslor och kanske ger en förståelse för varför vissa personer reagerar som de gör, avslutar hon.  

Alices Topp Tre

1. Sound Of Music
2. Black Book
3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (inklusive del två)

Matilda Blom Reporter

Mer från Läget! / Nöje

Kollade du på Eurovision-finalen i lördags?

Visa resultat

Dagens stil

Memes

Musik

Tidigare publiceringar