Användandet av medier ökar bland unga

Youtubern Therese Lindgren har fler tittare än det populäraste TV-programet för unga.

Användandet av medier har ökat mycket bland unga de senaste tio åren. Detta visas av Statens medieråds undersökning Ungar & medier som har kartlagt barns och ungas medieanvändning varannat år sedan 2005.

När de gjorde den första kartläggningen 2005 användes olika begrepp för att analysera människors användarvanor. Då kallade de personer som använder medier mer än tre timmar per dag för högkonsumenter, det vill säga att de använder medier mer än de flesta. Sedan dess har högkonsumenterna mer än fördubblats.

Till exempel använder 76% av 15-åriga tjejer och 79% av 18-åriga killar mobiltelefonen mer än tre timmar per dag. Var fjärde fyraåring använder internet dagligen. Med andra ord kan man säga att de som tidigare kallades högkonsumenter nu är en helt normal medieanvändare.

– År 2010 använde 4 % av barn mellan 9 och 12 år mobilen mer än tre timmar om dagen. Nu är andelen 51 %, alltså mer än ett tolvfaldigande på sex år, säger Ulf Dalquist, forskningschef vid Statens medieråd

Mycket har förändrats sen de gjorde den första kartläggningen 2005. Medier är mycket mer idag än för 12 år sedan när de började med undersökningarna. Utvecklingen av smartphones och sociala medier innebär att många aktiviteter som tidigare inte hade med medieanvändning att göra idag har det. Att använda medier idag är inte samma sak som det var för tio år sedan. Till exempel har YouTubers slagit igenom så stort under de senaste åren att de på allvar konkurrerar med tv och film för barn och unga. Av 13 till 16-åringar följer 84% någon eller några vloggare. För tjejer mellan 9-18 år och killar mellan 13-16 år har den populäraste vloggaren större publik än det populäraste tv-programmet.

Hur många timmar per dag använder du någon form av media?

Visa resultat

Sara Funseth Reporter