Arbetsförmedlingen vill avskaffa jobbgarantin

Publicerad: 3 maj kl 11:35

Arbetsförmedlingen har lagt fram ett förslag till regeringen om att avskaffa jobbgarantin för unga.

Idag finns en så kallad jobbgaranti som innebär att du som ungdom kan få ta del av ett program som är speciellt framtaget för att öka dina chanser att få jobb. Programmet innebär att du med vägledning från Arbetsförmedlingen har möjlighet att delta i en utbildning och praktisera samtidigt som du får ekonomiskt stöd av Försäkringskassan.

Nu vill Arbetsförmedlingen avskaffa jobbgarantin. De anser att den motverkar den så kallade 90-dagarsgarantin som innebär en målsättning där unga inte ska vara arbetslösa längre än 90 dagar. Enligt Arbetsförmedlingen skulle avskaffandet öka ungas chanser att få jobb.


Vad är Arbetsförmedlingen?
Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av jobb. Här kan du få hjälp och rådgivning för underlätta dina chanser att hitta ett jobb. På deras hemsida, arbetsförmedlingen.se, kan du söka efter jobb bland tusentals jobbannonser.

Vad är jobbgarantin?
Som ung kan du få särskild hjälp från Arbetsförmedlingen för att så fort som möjligt hitta ett jobb. Du får en kontaktperson på arbetsförmedlingen som blir din rådgivare och får delta i olika aktiviteter, bland annat praktik i upp till 3 månader hos en arbetsgivare och utbildning i upp till 6 månader. Under tiden som du täcks av jobbgarantin har du möjlighet att få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan.

Vad är 90-dagarsgarantin?
90-dagarsgarantin är en målsättning som regeringen infört. Den innebär att de tillsammans med Arbetsförmedlingen arbetar för att ingen ska behöva gå utan jobb längre än 90 dagar.

 

josse byline
Josephine Seglert Reporter
TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar