Attackerna i Syrien, vad vi vet

Publicerad: 7 april kl 11:11
Assadregimens kemiska attacker har fördömts av flera världsledare.

USA har avfyrat robotar mot Syriens regering. Vad vet vi och varför är detta stort?

Vad har hänt?
USA har på order av president Donald Trump skickat fjärrstyrda missiler så kallade robotar på flera militära mål i Syrien. Attackerna är gjorda som svar på de attacker med kemiska vapen som misstänks ha utförts av Syriens diktator Bashar al Assad i Tisdags. Attacken i tisdags tog mellan 50-100 liv, flera av dem civila kvinnor och barn.

59 robotar har avfyrats och riktades mot flera mål med fokus på militär och infrastruktur.

Varför är det stort?
Detta är första gången som USA har gått in med militär mot Syriens regering. Ett av president Donald Trumps stora vallöften var att begränsa landets inblandning i globala konflikter. En liknande händelse uppstod under Barack Obamas år som president och Trump kritiserade då presidenten för att ha föreslagit en militär handling. Hans tweet syns längst ner i den här artikeln.

Kemiska attacker väcker alltid stora rubriker eftersom att det sedan länge varit ett krigsbrott. Attackerna är svåra att kontrollera och leder ofta till civila dödsfall. Offren dör ofta på väldigt smärtsamma vis.

Vad händer nu?
 Donald Trump har uppmanat länder runt om i världen till att agera.

– I kväll uppmanar jag alla civiliserade nationer att ansluta sig till oss för att få ett slut på slakt och blodvite i Syrien, och att få ett slut på alla typer av terrorism.

Ryssland och Iran har fördömt attackerna av USA. Rysslands regering står fast vid att de kemiska attackerna utfördes av rebellerna i landet och inte av Assads regim. Attackerna undersöks fortfarande men tidiga undersökningar visar på att det var gas av typen sarin från regimens lager.

Trump har pratat mycket om att förbättra USAs relation med Ryssland och Putin. Denna attack har satt käppar i hjulet för den planen.  

Jesper Vighagen Reporter
TT, DN

Kemiska vapen

Användningen av kemiska vapen har varit begränsade eller förbjudna av internationell lag så långt tillbaka som 1899. Först 1997 har det även varit förbjudet att inneha dessa typer av vapen.

Kemiska vapen menas med vapen som fokuserar på kemikaliers giftighet. Kemiska vapen klassificeras som massförstörelsevapen. De leder till smärtsamma dödsfall och ofta till att oskyldiga skadas då de är svåra att kontrollera.  

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar