Björn och lejon räddade från djurpark i Mosul

Publicerad: 12 april kl 11:07

Lejonet Simba och björnen Lula har evakuerats från en djurpark i Mosul i norra Irak, en stad som varit belägrad av IS sedan juni 2014. Efter att jihadisterna tvingats bort från stadens östra delar tidigare i år besökte den österrikisk-egyptiske veterinären Amir Khalil staden Mosul, och hittade de övergivna djuren. Lula och Simba var de enda djuren på djurparken som fortfarande var vid liv, och Khalil påbörjade arbetet med få ut djuren från Irak. Efter en utdragen process och problem att transportera de nedsövda djuren genom en krigszon lyckades tillslut Khalil och hans team med evakueringen av djuren, och Lula och Simba flögs i måndags till Jordanien.

- Det här är början på ett nytt liv för djuren. Från och med nu behöver de inte vara en del av det här kriget, säger Khalil.
 

Mer om Mosul

Mosul ligger vid floden Tigirs i norra Irak, och är den näst största staden i landet. Mosul belägrades av IS i juni 2014. Under hösten 2016 inleddes en offensiv mot IS-fästet i Mosul, och i början av 2017 tvingades jihadisterna bort från stadens östra delar.

Frida Forsberg Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar