Blandade reaktioner på USA:s missilattack

Publicerad: 7 april kl 11:37

SYRIEN. Efter att USAs president berättade om de 59 missiler som lyft från det amerikanska stridsfartyget USS Ross i natt har nyheten gett blandade reaktioner världen över. Vi har samlat några internationella aktörers uttalanden om attacken.

Syrien
Egyptiska BBC rapporterar att den syriska regeringen förnekar all användning av kemiska vapen och att de sex döda syrierna var offer för den amerikanska aggressionen.

Frankrike och Tyskland
Frankrikes president Francois Hollande har uttryckt stöd för det amerikanska agerandet och menar att ansvaret ligger på President Assad. Tysklands förbundskansler Angela Merkel instämmer med Hollande.

Ryssland
Den ryska rapporteringen kretsar kring President Vladimir Putins fördömanden, där han kallar attacken för en aggression mot både Ryssland och Syrien. Putin menar också att det skadar relationerna mellan Ryssland och USA. Han påstår att Trumps motiv till attacken är falska, och att den syriska regimen inte har några kemiska vapen.

Israel
Israels president Benjamin Netanyahu stöttar attacken till fullo och hoppas att USA:s budskap sprider sig till den syriska regimen, men också till Iran och Nordkorea.

Iran
Al Jazeera rapporterar att den iranska regeringen fördömer attacken och hävdar att den kommer att gynna terroristerna och försvåra situationen ytterligare.

Sverige
I Sveriges utrikesminister Margot Wallström har ifrågasatt ifall USA:s agerande är förenligt med folkrätten. Löfvén har också uppmanat FN att agera. Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra har däremot gått ut och stöttat Trump, och menar att agerandet både är rätt och moraliskt försvarbart.
 

byline
Nils Stahle Reporter

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar