Dödlig explosion på Ariana Grande-konsert

Publicerad: 23 maj kl 09:18

Minst 22 människor har dödats och över 50 skadats i en explosion i samband med popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester Arena i går kväll – bland dem flera barn. Attentatet genomfördes av en man med en sprängladdning som dödades på arenan, säger polisen.

– Hon hade just sjungit extranumret "Dangerous Woman" och ljuset hade tänts när vi hörde två kraftiga explosioner. En person skrek högt och alla började springa ut, berättar 37-årige norrmannen Jan Morten Haukefær, som var på konserten tillsammans med sin dotter, för VG.

Det misstänkta terrordådet inträffade vid 22.30-tiden, lokal tid, vid en konsert med den amerikanska sångerskan och tonårsidolen Ariana Grande på inomhusarenan i Manchester, som har plats för 21 000 besökare.

Ariana Grande har många unga fans, och inledde sin turné på Friends arena i Stockholm så sent som den 8 maj.
– Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvärt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefær till VG.

Blodigaste dådet sedan 2005

Hittills har 22 personer konstaterats döda vilket gör det till det blodigaste dådet i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.

Explosionen inträffade utanför arenan när människor var på väg ut efter konserten, uppger arrangören. Tidigare fanns uppgifter om att explosionen inträffade i arenans entré.

Vittnen berättar om en eller två kraftiga "bombliknande" smällar, och att 20 till 30 personer legat på marken. Ingen har hittills tagit på sig dådet.

Polisen i Storbritannien har informerat amerikanska myndigheter om det inträffade och då sagt att man misstänker att det rör sig om en självmordsbombare, rapporterar mediebolaget NBC.

Theresa May beklagar

Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömer "den avskyvärda terrorattacken" i Manchester, enligt nyhetsbyråer. Hon säger att myndigheterna jobbar med att få en klar bild av vad som hänt, och att polisen behandlar det som ett terrordåd.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats, uppger UD för TT.

Grande förkrossad

Ariana Grande har inte skadats, uppgav hennes representanter tidigt enligt Billboard. Hon twittrar att hon är förkrossad efter det som har inträffat. "Förkrossad. Från djupet av mitt hjärta, jag är så så ledsen. Jag saknar ord", twittrar hon.

Jonathan Nilsson
Jonathan Nilsson Reporter
TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar